Bezwaren tegen ministerlijst Ahmadinejad

De lijst kandidaat-ministers die de Iraanse president Ahmadinejad vannacht aan het parlement heeft voorgelegd, is direct op bezwaren van parlementsleden gestuit. Invloedrijke conservatieve parlementsleden voorspelden dat vijf van Ahmadinejads kandidaten het niet zullen halen. Zij noemden geen namen.

Elke minister moet het vertrouwen van het parlement krijgen. Ahmadinejad had ook in zijn eerste ambtstermijn moeite om kandidaten goedgekeurd te krijgen. Hoewel het parlement wordt gedomineerd door conservatieven, volgen zij lang niet allemaal de lijn van de eveneens conservatieve president. Een deel heeft ook problemen met diens omstreden herverkiezing en de manier waarop het massaprotest tegen de verkiezingsuitslag is neergeslagen.

Van de 21 voorgestelde ministers houden vijf hun oude post, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki. Een kandidaat die waarschijnlijk moeilijkheden krijgt met het parlement is Massoud Mirkazemi, die van Handel naar Oliezaken gaat. Hij heeft weinig ervaring met de olie-industrie. Het parlement heeft vijf jaar geleden diverse voorgestelde kandidaten voor Oliezaken afgestemd, omdat ze te weinig ervaring hadden voor een ministerie dat van cruciaal belang is voor de Iraanse economie. Vorige week deden parlementsleden nog een dringend beroep op de president met deskundige kandidaat-ministers te komen.

Zoals aangekondigd wil Ahmadinejad drie vrouwen in zijn kabinet hebben, de eersten sinds de islamitische revolutie in 1979. Zij zijn genomineerd voor Gezondheid, Sociaal Welzijn en Onderwijs. De kandidatuur van twee, huidig parlementslid Fatemeh Arjorlu voor Welzijn en de gynaecoloog Marzieh Vahid Dastgerdi voor Gezondheid, is al scherp gekritiseerd wegens hun veronderstelde gebrek aan ervaring. Niemand had tot dusverre bezwaar tegen de komst van vrouwen in de regering. (AFP, Reuters)