Beheer pensioenen blijft een stuk verder achter bij de markt

Amsterdam. Nederlandse pensioenfondsen hebben vorig jaar 16 miljard euro extra verloren doordat ze over een breed front slechter hebben gepresteerd dan de financiële markten. De verliezen komen bovenop de `reguliere` beleggingsverliezen van zo`n 85 miljard euro, die de pensioenfondsen opliepen in de beurspaniek van eind 2008. Dat blijkt uit een analyse van de jaarverslagen van meer dan dertig van de grootste pensioenfondsen. Als gevolg van de extra verliezen moesten pensioenfondsen harder ingrijpen met premieverhogingen en bevriezing van pensioenen om hun financiële positie op orde te krijgen. Minister Donner (Sociale zaken, CDA) benoemt op korte termijn een commissie van deskundigen die het beleggingsbeleid van de pensioenwereld onder de loep zal nemen. De Nederlandsche Bank, de pensioentoezichthouder, heeft onlangs een gedetailleerd onderzoek afgerond naar het beleggingsbeleid van tien pensioenfondsen, maar wil de uitkomsten daarvan niet openbaar maken.