Antistinkbeleid - alleen het woord al is prachtig

I k kende alleen het Nederlandse weeralarm. Wat je bij dat alarm voor weer aantreft, blijkt niet echt uit het woord. Het is gewoon een paniekerige term voor wind, regen, en af en toe een donderslag. Het betekent: ‘Blijf binnen, en als je dan per se in de regen wilt ronddansen, zeur dan niet als er een tak op je hoofd valt.’

In Italië en Spanje is nu het hittealarm afgeroepen; dat is tenminste duidelijk. Alhoewel – voor mijn gevoel zat ik in Frankrijk in een aanhoudend hittealarm, waarbij ik meerdere bossen zag affikken en het prefectoraat van ons departement een barbecueverbod afriep. Maar niemand repte daar van een hittealarm. Toch is het in Italië en Spanje niet warmer dan het in Frankrijk was; om en nabij de veertig graden.

Het hittealarm blijkt dan ook niet zoveel te betekenen. In de krant las ik: ‘Het hittealarm houdt onder meer in dat de bevolking wordt aangeraden het heel rustig aan te doen en extra voorzichtig te zijn met vuur in de natuur.’ Dat lijkt me over het algemeen een goed idee.

Gelukkig zijn er plekken waar ze de hitte, en de regelgeving omtrent hitte, serieuzer nemen. Zo is in een pretpark in Engeland sinds gisteren een antistinkbeleid van kracht.

Antistinkbeleid – alleen het woord al is prachtig. Het idee erachter is nog mooier. In Thorpe Park, een pretpark in Surrey, mag je bij temperaturen boven de vijfentwintig graden niet meer je armen in de lucht steken. Met dit verbod hoopt Thorpe Park dat mensen in de achtbaan niet meer hoeven te lijden onder de geuren die er uit de oksels van hun buurman komen. Want die geuren zijn erg.

‘Onze attracties zijn erg eng en mensen zweten meer, van angst en door de spanning bij het wachten’, zei de directeur van het park in The Mirror. Thorpe Park heeft zelfs verkeersborden met een poppetje uit wiens oksels allerlei bliksemschichten komen. Met een rood kruis erdoor.

Ik ben een voorstander van veel vrijheden, onder andere die van meningsuiting, maar ik ben het met Thorpe Park eens dat een mens zich niet op elk moment van de dag via geuren zou mogen uiten.

Was het antistinkbeleid maar eerder deze zomer bedacht, en had het prefectoraat bij mijn Franse camping dat ook maar ingevoerd. Dan waren mijn uren op de Franse wc, in de Franse hypermarché en op het pittoreske Franse dorpsmarktje aanzienlijk aangenamer verlopen.

Aaf Brandt Corstius

Lees eerdere columns van Aaf op nrcnext.nl/Aaf

    • Aaf Brandt Corstius