Anti-oxidanten kunnen misschien kanker bevorderen

ROTTERDAM, 20 aug. - Anti-oxidanten, geroemd om hun DNA-beschermende werking die kankergroei voorkomt, kunnen de groei van kankercellen in kweekbakjes ook juist stimuleren. Onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston berichten dat vandaag in de onlineversie van Nature. Normale epitheelcellen, die de huid en de bekleding van lichaamsholtes vormen, gaan dood als zij losraken van een ondersteunende laag. Maar bij borstkanker kunnen tumorvormende cellen wel zonder die steunlaag groeien. De Amerikanen laten zien dat losse gekweekte menselijke borst-epitheelcellen na toevoeging van de anti-oxidanten vitamine E of N-acetyl-L-cysteine (NAC) ook gewoon doorgroeien. Anti-oxidanten kunnen blijkbaar cellen helpen overleven die eigenlijk moeten afsterven, en zo kanker bevorderen. Of het in het lichaam ook zo werkt, is onbekend.