Ambassadeur: VN-chef is zwak

Het officiële bezoek van VN-chef Ban Ki-moon aan Noorwegen, eind deze maand, zou wel eens heel wat minder hartelijk kunnen uitpakken dan was voorzien. De Noorse krant Aftenposten publiceerde gisteren een vertrouwelijke brief van de Noorse VN-ambassadeur aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Oslo, waarin ze de secretaris-generaal zwak leiderschap verwijt, gebrek aan charisma en regelmatige woede-uitbarstingen.

Ban Ki-moon, die secretaris-generaal is sinds begin 2007, heeft in het openbaar geen reactie op de zaak gegeven. Ook Oslo onthoudt zich van commentaar en weigert de authenticiteit van de brief te bevestigen. Minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Stoere houdt het bij de vaststelling dat hij Ban kent als „een harde werker” die „goed kan luisteren”.

In de brief van zijn VN-ambassadeur, Mona Juul, heet Ban „een passieve waarnemer” bij de arrestatie van de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi. En „in een tijd die meer dan ooit behoefte heeft aan de VN en multilaterale oplossingen, vallen Ban en de VN op door hun afwezigheid.”

Juul en haar man Terje Roed-Larsen speelden in 1993 een sleutelrol bij de totstandkoming van de Oslo-akkoorden tussen Israël en de PLO. Juul verwijt Ban ook zijn trage reactie op het oplaaien van de burgeroorlog in Sri Lanka. „En in andere crisissituaties, zoals Darfur, Somalië, Pakistan, Zimbabwe en niet in de laatste plaats Congo, lijkt de secretaris-generaal besluiteloos”.

Bij de staf van Ban is de stemming „erg gespannen”. „Regelmatig heeft Ban woede-uitbarstingen waar zelfs evenwichtige en ervaren medewerkers moeilijk mee om kunnen gaan.” In brede kring zou men bezorgd zijn dat de VN onder Ban geen krachtige rol zullen spelen in het vooroverleg voor de klimaattop, eind dit jaar in Kopenhagen. (AP, Reuters)