Alarm voor wind en onweersbuien

Het KNMI heeft vandaag gewaarschuwd voor „extreme weersomstandigheden”. Fikse onweersbuien met zeer zware windstoten, waarbij grote schade mogelijk is, zouden vanmiddag over het land trekken. Het is vandaag de warmste dag van het jaar.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor de neerslag en de wind. Automobilisten wordt geadviseerd om niet te rijden als het niet noodzakelijk is. Veilige afstand en matige snelheid zijn geboden in het verkeer.

Het stormfront trok om 13.00 uur vanuit het zuidwesten Zeeland binnen en zou rond ongeveer 18.00 uur Noordoost-Groningen bereiken. Het KNMI verwacht dat het rond 20.00 uur weer rustig zal zijn, maar de temperatuur kan dan tot onder de 20 graden gezakt zijn. „Dat is het karakteristieke van deze weersomstandigheden. Door de regen en de wind kan de temperatuur binnen een half uur 15 graden zakken”, zegt Harry Geurts van het KNMI.

De sterkte van de windstoten verschilt per locatie. Geurts: „Bij windstoten valt de wind uit de lucht naar beneden en stort het zich uit over het aardoppervlak, net zoals water uit een omgekeerde emmer. Op lokaal niveau zijn ze dan ook erg onvoorspelbaar. Op een afstand van enkele kilometers treden er al grote verschillen op.”

De extreme weersomstandigheden zijn nog geen teken van het einde van de zomer. „Het weer herstelt zich snel”, zegt Geurts. Vanaf zondag zal het weer 25 graden worden.