'African Renaissance'

(Foto Reuters/ Finbarr O'Reilly) The nearly finished monument to the African Renaissance rises above the Dakar skyline in Senegal's capital August 19, 2009. The North Korean built monument is billed as a symbol of Africa's rise from "centuries of ignorance, intolerance and racism". But critics of the bronze family of man, woman and infant -- at 50 metres tall just higher than New York's Statue of Liberty -- say it only goes to show that even one of the continent's strongest democracies must put up with the whims of its rulers. President Abdoulaye Wade, who has long styled himself a champion of the poor on the world stage, sparked the furore by declaring himself the "intellectual owner" of the monument and so entitled to a 35 percent cut from future tourist revenues. REUTERS/Finbarr O'Reilly (SENEGAL POLITICS IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Op een heuvel aan de westkant van de Senegalese hoofdstad Dakar wordt het monument African Renaissance gebouwd. Het beeld symboliseert het uitstijgen van Afrika boven het tijdperk van onwetendheid, intolerantie en racisme. Het monument is vijftig meter hoog en bestaat uit een familie: een man, vrouw en een kind.

In april vorig jaar was de Senegalese president Abdoulaye Wade aanwezig toen de fundamenten werden gelegd. „De Amerikanen hebben hun Vrijheidsbeeld, de Fransen de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren. Wij hebben nu African Renaissance, een beeld dat één of twee centimeter hoger is dan het Vrijheidsbeeld”, zei Wade bij die gelegenheid.

Het monument heeft de president in eigen land ook kritiek opgeleverd. Wade zou zich beter kunnen richten op de echte problemen van Senegal, zoals de stroomstoringen en stijgende voedselprijzen.

Critici wijzen ook op de afspraken met de Noord-Koreaanse aannemer die het beeld bouwt; de kosten zijn niet openbaar gemaakt.

Wade heeft zich het intellectueel eigendom over het monument toegeëigend. Daarmee heeft hij recht op 35 procent van de toekomstige toeristische inkomsten die het beeld zullen gaan opleveren.

In december moet het beeld zijn afgebouwd. Wade heeft andere Afrikaanse landen een replica van African Renaissence aangeboden.