A'dam onderzoekt bendes in Zuidoost

Amsterdam gaat onderzoeken wat stadsdeel Zuidoost aantrekkelijk maakt voor Nigeriaanse bendes. Dit schrijft de Amsterdamse burgemeester Cohen in een gisteren verstuurde brief aan de gemeenteraad.

In politiedossiers duiken geregeld Nigeriaanse criminelen op die opereren in Amsterdam Zuidoost. Nigeriaanse netwerken zouden zich bezighouden met zware vormen van criminaliteit, zoals de handel in drugs en vrouwen. De politie rolde dit voorjaar in Zuidoost nog een vermoedelijke bende op uit Nigeria.

Gemeente, politie en justitie willen nu bijvoorbeeld onderzoeken of het hoge aantal moneytransferpunten in Zuidoost criminelen in de kaart speelt. Op dit soort plekken kunnen mensen geld naar het buitenland sturen. De autoriteiten bestrijden al langer de illegale onderverhuur van woningen. Criminelen opereren namelijk vaak vanuit woningen die zij illegaal huren.

Bij een inval in een aantal flatwoningen in mei pakte de politie meerdere personen op. In de appartementen lagen tientallen kilo cocaïne en tienduizenden euro’s aan contant geld. De vermoedelijke leider van de groep kwam om het leven toen hij via het balkon probeerde te vluchten en naar beneden viel.

„Wij worden vaker geconfronteerd met Nigerianen die zich schuldig maken aan ernstige vormen van criminaliteit”, zei de Amsterdamse districtschef Ad Smit onlangs in dagblad De Pers: „Nigeriaanse criminaliteit zie je in de hele wereld, zoals in Engeland, met die bankfraude.”