5 films over Afghanistan

1 Buddha Collapsed out of Shame (Hana Makhmalbaf, 2007) Wat begint als een onschuldige vertelling over het meisje Baktay dat naar school wil, ontaardt in een angstaanjagende nachtmerrie over Afghaanse kinderen die ‘Talibaantje’ en ‘Amerikaantje’ spelen.

2 The Road to Guantánamo (Michael Winterbottom & Mat Whitecross, 2006)

In oktober 2001 trokken vier jongens uit het Britse Tipton de grens over tussen Pakistan en Afghanistan. Drie van hen kwamen in Guantánamo Bay. Het docudrama is een uit nagespeelde scènes, archiefbeelden en interviews samengestelde mokerslag.

3 The Kite Runner (Marc Forster, 2008)

Verfilming van Khaled Hosseini’s boek De Vliegeraar over vriendschap en verraad bij twee jongetjes in Kabul. Waar Hosseini nog weleens teveel wil uitleggen in het boek, durft de film meer open te laten. Jammer van het ongeloofwaardige einde.

4 Rambo III (Peter McDonald, 1988)

Sylvester Stallone als verpersoonlijking van Amerikaanse superioriteit. Hij voert een eenmansoorlog tegen de Russische troepen in Afghanistan, wanneer deze zijn mentor kolonel Trautman hebben ingerekend.

5 Stella’s Oorlog (Diederik van Rooijen, 2009)

Stella’s man Jurre komt getraumatiseerd terug van de vredesmissie in Uruzgan. Niet alleen is Stella’s broer daar gedood, maar nu dreigt ze ook haar man te verliezen.

De rubriek ‘De Lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag is het verhaal op pagina 4-5 over de verkiezingen in Afghanistan.