4 redenen om uit te gaan

1 festival

Noorderzon

Groningen: Noorderplantsoen & binnenstad. www.noorderzon.nl

Het Noorderplantsoen en allerlei ‘Downtown-locaties’ in Groningen staan tien dagen lang bol van theater, dans, film en muziek. Net als voorgaande jaren kun je voorstellingen bijwonen van Format GAVA, een experimenteel podium waarbij jonge kunstenaars een nieuwe voorstelling maken op basis van audiovisueel erfgoedmateriaal. Voor het eerst dit jaar is er de Sneak Preview: voorpremières van films die dit najaar uitkomen. Bij de Noorderzon Nightclub (23.00-04.00u) in het Platformtheater spelen elke avond bands, o.a. De Kift.

2 opera

The Bear (Grachtenfestival)

Amsterdam: M-Lab (pendeldienst vanaf het Muziekgebouw aan 't IJ). Tijd: 20.00u. Prijs: 15 euro. www.grachtenfestival.nl

De Nationale Reisopera brengt in het kader van haar Resident Artists Programme de opera The Bear, naar een verhaal van Tsjechov. Twee mensen ontkennen de ware liefde voor elkaar, om uiteindelijk via komische verwikkelingen toch samen te komen.

3 mode

Kleurbrazil: Jum Nakao

Rotterdam: Centrum voor Beeldende Kunst & Van Oldebarneveltstraat. T/m 23 aug. www.kleurbrazil.nl

De Braziliaanse couture-ontwerper Jum Nakao presenteert in het kader van het festival Kleurbrazil zijn papieren jurken uit de collectie ‘Sewing of the Invisible’ in het CBK en in diverse etalages aan de Van Oldebarneveltstraat. Voor wie verdieping zoekt, is er op vrijdag (14.00 uur) ook een seminar in De Unie, waar Jum Nakao én Maria Helena Estrada, hoofdredacteur van mode- en designtijdschrift Arc Design, presentaties geven.

4 muziek

The Gay Blades

Rotterdam: Rotown. Tijd: 21.30u. Entree: 7 euro. www.rotown.nl

Indierockduo uit New York City dat onverwoestbare trashpop speelt en meer herrie maakt dan Wolfmother, Queens Of The Stone Age en Arctic Monkeys bij elkaar. Hun debuutalbum Ghost bevat tien excentrieke nummers met grappige titels als ‘Why Can’t I Grow a Beard?’.