Zelfontplooiing?

Het nieuwe medium bloggen als ruimte voor zelfontplooiing, zelfontwikkeling en inspraak (nrc.next, 17 augustus)? Was het maar zo! Elke keer dat ik blog of wil gaan bloggen, word ik gekleineerd, persoonlijk aangevallen, gecorrigeerd, betutteld en becommentarieerd met onzinnige uitspraken, die nergens toe leiden. Bloggers zijn in mijn ogen vooral mensen, die gelijk willen hebben, andermans mening niet tolereren, andere mensen afzeiken en gewoon vooral smart-asses willen zijn, zo van: kijk eens hoe leuk, slim, ad rem en origineel ik ben!

Nee , idealiter geef ik Bert Brussen gelijk, maar de praktijk is geheel anders: iedereen mag zeggen wat hij wil en helaas gebeurt dat ook. Maar of dat bijdraagt tot een betere democratie (vrijheid van meningsuiting, ongeacht wat er uitgebraakt wordt), zelfontplooiing (afgezeken worden) en zelfontwikkeling (het besef hoe vreselijk mensen zich kunnen uiten), daar heb ik sterk mijn twijfels over.