Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. In de serie Ministers op Zomerstage stelde Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) een reportage samen over kunst in achterstandswijken, waarvoor hij in Rotterdam de wijken Pendrecht en Oud-Charlois bezocht. Van der Laan ging onder meer op bezoek bij het Pendrecht-theater, waar met bewoners toneelstukken over spanningen en relaties binnen de wijk worden gemaakt. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over de houding van Nederlanders tegenover de Mexicaanse griep. Een onderzoek naar de angst voor de griep en het vertrouwen van de burger in het beleid van de overheid. Verder een interview met de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Afghanistan, Abdullah Abdullah, een concurrent van president Karzai bij de verkiezingen van vandaag. Gesprek met Qadriya Yasdan Parast, de parlementariër die tien jaar geleden naar Nederland vluchtte voor de Taliban. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Aandacht voor de verkiezingen in Afghanistan, interview met freelancejournaliste Bette Dam, die in het voetspoor van Karzai door Uruzgan trok. Verder aandacht voor de start van de Ronde van Spanje, La Vuelta ‘09, in Westerbork, Drenthe, dat er helemaal klaar voor is. Ned.2, 22.15-22.40u.

Praatprogramma

On air. Staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans over zijn rol als kabinetscoördinator bij de viering van 400 jaar Nederlands-Amerikaanse betrekkingen. Presentator Eddy Zoëy over zijn overstap van BNN naar RTL waar hij het programma Expedition Robinson gaat presenteren. Zangeres Nynke Laverman vertelt over haar reis naar Mongolië, waar ze eerder inspiratie opdeed voor haar cd Nomade. Ned.3, 19.30-20.12u.

Villa Vanthilt. Zomertalkshow. Econoom en publicist Jean-Pierre Van Rossem heeft het níét over de crisis. Verder o.a. schrijfster Saskia De Coster die moet verschijnen voor de rechtbank omdat zij een lezersbrief naar de krant schreef die zij ondertekende met de naam van Noël Devisch, de ex-voorzitter van de Boerenbond, en een optreden van Leki met haar nieuwe groep The Sweet Mints. Eén, 21.35-22.25u.

informatief

Terzake: Frontlijnarcheologie. Reportage over een private Israëlische stichting die in Jeruzalem aan de voet van de Al Aqsa moskee al tien jaar archeologisch werk verricht. De Elad-stichting wil de stad van de legendarische joodse koning David blootleggen. Een omstreden archeologisch project waarbij de Palestijnen de buurt uit worden verdrongen. Canvas, 20.00-20.45u.

Angriff der Sinne: Wie wir verbraucher verführt werden. Reportage over hoe consumenten worden aangespoord met geluiden en speciale luchtjes. ARD, 23.30-0.15u.

The culture show. Aandacht voor het Edinburgh Fringe and International Festival. Presentatrice Lauren Laverne praat met publiciste en befaamd interviewster Lynn Barber over haar autobiografie An Education. BBC 2, 0.20-1.10u.

amusement

De Taalmeester. Nieuwe tiendelige taalquiz o.l.v. Marit van Bohemen. Aangekondigd als ‘een uitdagende quiz voor iedereen die gek is op taalspelletjes’. Schrijver/journalist Jan Kuitenbrouwer werkt mee als taalspecialist. In elke aflevering strijden BN’ers om de eretitel ‘Taalmeester’. Voorafgaand aan de uitzending kan het spel worden gespeeld via www.teleac.nl/taalmeester. Ned.2, 20.50-21.30u.

documentaire

VPRO’s Import: The prisoner or: how I planned to kill Tony Blair. Documentaire van Michael Tucker en Petra Epperlein over Yunis Khatayer Abbas, die negen maanden met zijn twee broers gevangen zat in de Abu Graib-gevangenis in Irak, wegens vermeende samenzwering tegen Tony Blair. Die beschuldiging bleek ongegrond, een verontschuldiging kon er bij de vrijlating niet af. Ned.2, 23.35-0.30u.

sport

Atletiek. Verslagen van de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn met onder meer aandacht voor de finales van de 200 m mannen, de 1500 m mannen en vrouwen, de halve finale 400 horden voor mannen, de 400 m tienkamp, de finale 100 m horden vrouwen en de finale 800 meter vrouwen. ARD, 17.45-21.45u. om 20.00u. onderbr. door Tagesschau, BBC 2, 17.45-22.00u., Ned.3, 20.20-21.55u.