Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Vier kinderen dood bij brand in Kampen

Vier kinderen zijn afgelopen nacht om het leven gekomen bij een uitslaande brand in een woning in Kampen. De jongetjes zijn 1, 4, 6 en 8 jaar. Ze sliepen op zolder. Ze zijn vermoedelijk in hun slaap overleden, aldus locoburgemeester Bert Boerman van de gemeente Kampen in een telefonische toelichting.

De overige gezinsleden, onder wie de moeder en tien kinderen, zijn ongedeerd. De vader was op het moment van de brand niet thuis. Hij is binnenvaartschipper en lag met zijn schip in de buurt van Düsseldorf. De politie heeft hem de afgelopen nacht zo snel mogelijk naar Kampen gebracht.

De brand ontstond rond half drie en was na ruim een uur onder controle. Locoburgemeester Boerman sprak vanochtend van een korte, felle brand. Kinderen uit het gezin en buurtbewoners hebben in afwachting van de brandweer tevergeefs geprobeerd de brand te blussen. De brand is vermoedelijk ontstaan in de buurt van de trap naar de zolder. Over de oorzaak is nog niets bekend. Het onderzoek is in volle gang.

Voor het getroffen gezin is opvang geregeld, evenals voor de buurtbewoners. Zij zijn vanmorgen samengekomen in een sporthal in Kampen. Rond elf uur zijn ze daar geïnformeerd door onder anderen de burgemeester en de brandweercommandant. Volgens Boerman heeft de brand „een enorme impact” in de buurt. De gemeente Kampen zal alles doen wat nodig is en er zijn voor degenen die hulp nodig hebben, liet burgemeester Jan Oosterhof vanochtend weten tijdens een persconferentie.

Op de reformatorische basisschool Groen van Prinsterer, waar drie van de vier slachtoffers op zaten en twee van hun zusjes, heerste vandaag grote verslagenheid. Leerkrachten zijn vanmorgen vroeg bijeengekomen en hebben „met een gebed hulp en troost gevraagd”, vertelt directeur Dirk van Garderen. Voor elke groep is vandaag een extra leerkracht beschikbaar, zodat ze elkaar kunnen aflossen.

De Stichting Eleos, instelling voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg, heeft hulp aangeboden. „Deze stichting kent onze achterban en wij maken graag gebruik van hun aanbod”, aldus de directeur, die eerder de aangeboden ondersteuning van Slachterofferhulp afsloeg. „Onze prioriteit ligt bij de verwerking in de klassen.” Het gezin, dat in 2008 de woning in Kampen betrok, bestaat volgens locoburgemeester Boerman uit vijftien kinderen. Een van hen woont niet meer thuis.