Verlies voor SNS na afboeking op vastgoed

De Utrechtse bank-verzekeraar SNS Reaal stopt op termijn met al zijn internationale vastgoedfinancieringen. De afgelopen zes maanden moest SNS fors afschrijven op vastgoedbeleggingen.

Dat heeft de nieuwe bestuursvoorzitter, Ronald Latenstein van Voorst, gisteren bekendgemaakt. Latenstein zei dat zijn bank-verzekeraar met een „onderliggende winst van 129 miljoen euro” goed gepresteerd had, maar dat er onder de streep toch een verlies van 30 miljoen genoteerd wordt veroorzaakt door de afschrijving op vastgoed en de onzekere situatie op de financiële markten.

SNS Property Finance, zoals de vastgoedtak heet, heeft in totaal voor 13,8 miljard aan kredieten uitstaan. Daarvan zit 4 miljard in het buitenland. In totaal heeft SNS de goodwill op deze tak, die in 2006 van Bouwfonds werd overgenomen, al verlaagd van 170 miljoen in de plus tot 55 miljoen euro negatief nu.

Een jaar geleden boekte SNS nog een winst van 226 miljoen euro. Volgens Latenstein, die eerder dit jaar Sjoerd van Keulen opvolgde die voorzitter is geworden van Holland Financial Center, is het onderliggende resultaat van het bedrijf met 129 miljoen euro goed. De bankentak van SNS Reaal maakte 64 miljoen euro winst, ruim 10 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar 45 procent meer dan in de laatste zes maanden van 2008. De verzekeringstak boekte een winst van 5 miljoen euro. Het in 2007 overgenomen Zwitserleven boekte een winst van 29 miljoen euro.

Anders dan verzekeraar Aegon heeft SNS nog niet besloten of zij de staatsteun die de bank-verzekeraar vorig jaar kreeg voor 8 december deels wil terugbetalen. Financieel topman Ference Lamp zei dat er een rationele dwang is om versneld eenderde van de 750 miljoen af te lossen (later aflossen betekent 50 procent boete, ofwel 125 miljoen euro), maar dat nog niets beslist is. Aegon deed vorige week een emissie van 1 miljard euro om haar derde deel van de steun van 3 miljard vervroegd af te lossen. Latenstein zei dat een emissie ook tot de opties behoorde.