Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Vergeten Hawaïgerechten

Ook een rare quiz, dacht ik toen ik de kaart van het Duitse restaurant zag: noem zoveel mogelijk gerechten die u vergeten bent. De kaart leek het antwoord op die vraag en daar krijg je gemakkelijk een ontzettend goed humeur van. Denk bijvoorbeeld aan ‘klassieke garnalencocktail’. Klassiek betekent denk ik: met whiskeysaus of met sherrysaus. En dan denk je ook ineens aan de meloencocktail met sherry – die waren we ook vergeten hè?

En wie maakt nog wel eens zoiets als ham Hawaï, of voor mijn part een tosti Hawaï? Ananas in het eten is ordinair. Maar een verse ananas smaakt helemaal niet ordinair.

Kreeg laatst een ding waarvan ik niet meteen zag wat het was. Het bleek een ananaswonder. Daarmee roetsj je zo de schil van de hele ananas en je ontkurkt de ananas ook (nu ja, dat dulle middenstuk eruit) en dan heb je in een handomdraai plakken verse ananas. Een hele ham of een varkensribstuk uit de oven met plakken gekarameliseerde ananas erbij en dan dat varkensvlees met veel rozemarijn braden…Dat hoeft toch niet heel achterlijk te smaken?

En ook vergeten: kotelet cordon bleu! Mmm! Dat was ooit een geweldige luxe, vlees dat je dan ook weer vulde met ham en kaas. De slager sneed zorgvuldig de haaskarbonades open en dan propte daar ham en kaas in en dan moest je proberen te voorkomen dat alle kaas eruit smolt tijdens het bakken zodat je een karbonade in verbrande kaasjus kreeg inplaats van een smeltend gevulde verrassing.

En wie herinnerde zich meteen weer de tong Picasso? Nou? Was iedereen ook vergeten, zeg maar eerlijk. Die blikjes met ‘fruit macedoine’ die erover heen moesten, heeft ook geen mens meer in huis. Moet bekennen dat het idee van een up to date versie van zo’n tong me niet zo erg aanspreekt.

Laten we iets anders ouderwets maken nu het zo vreselijk warm is. Iets dat mee kan op een picknick want alles roept: picknick, picknick, picknick. En wat is er dan fijner dan een gehaktbrood? (Mag ik vingers zien van wie deze meteen had?)

In een gehaktbrood hoort ook wat brood om het lekker klef te maken. En het mooiste gehaktbrood heeft ook hele eieren van binnen die je toelachen vanaf je picknickbord.

Het geheel wordt fijn als alles in de keukenmachine gaat: gehakt, brood, ui, ei, kaas, peterselie en piment. Maar grondig kneden met de hand kan natuurlijk ook.

Maak op smaak met peper en zout.

Rol de hardgekookte eieren even door de bloem voor ze in het gehakt gaan. Bekleed een cakevorm met vetvrij papier, smeer dat heel licht in met olie, doe er een laag gehakt in, duw de eieren erin en bedek ze met gehakt.

Dek de vorm af met folie en bak drie kwartier in de oven op 180 graden – haal de laatste tien minuten het folie eraf en zet eventueel de gril even aan voor een mooie bruine kleur. Laat afkoelen.

Maak er eventueel een tomatensaus bij, van verse tomaten (ui fruiten, knoflook erbij, beetje rode peper, tomaten in blokjes, peper, zout, ½ theelepel suiker, 15 minuten stoven).

En dan alles in de picknickmand, koude wijn in een thermosfles, echte glazen meenemen, een komkommer en een stukje brood, en een ananas voor toe. Vergeet het ananaswonder niet.