Strafonderzoek Belgische toprechter

De Belgische minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft een strafonderzoek bevolen tegen de voorzitter van de Brusselse rechtbank van koophandel, Francine De Tandt. De rechter, die vorig jaar in eerste aanleg de omstreden verkoop van Fortis aan BNP Paribas goedkeurde, kwam de afgelopen week in opspraak wegens mogelijke corruptie bij Belgische topmagistraten.

De Vlaamse zakenkrant De Tijd berichtte vorig week als eerste over een onderzoek naar grootschalige corruptie binnen de Brusselse magistratuur, met De Tandt als spil. Zij zou door samenwerking met advocaten ‘vonnissen op bestelling’ hebben afgeleverd.

Bij één advocaat werden op zijn computer vonnissen gevonden die de rechter nog moest uitspreken. In de zaak rond de verkoop van bankverzekeraar Fortis aan het Franse BNP Paribas zou het vonnis door een andere advocaat zijn geschreven, die in de rechtszaak de belangen van de Belgische staat verdedigde. De Fortis-affaire leidde uiteindelijk tot de val van de regering van Yves Leterme, omdat kabinetsmedewerkers invloed zouden hebben uitgeoefend op de rechters in de zaak.

Vanochtend meldde De Morgen dat De Tandt een rijke zakenman bij wie ze een schuld had van ruim 500.000 euro in 2007 heeft benoemd tot gerechtelijk expert. Volgens een vonnis uit 2002 kan de zakenman de rechter uit haar huis laten zetten, omdat ze er niet in slaagt de schuld af te lossen.

De gerechtelijke politie in Brussel voert al enkele jaren een onderzoek naar de praktijken bij de rechtbank van koophandel en naar De Tandt, maar dat werd volgens de directeur van de gerechtelijke politie, Glenn Audenaert, gesaboteerd door de magistraten. Daarom besliste hij volgens Belgische media om het dossier te overhandigen aan de minister van Justitie.

Minister De Clerck bevestigde gisteren dat hij al op 9 juli het geheim rapport van de gerechtelijke politie had gekregen en onmiddellijk de procureur-generaal van het Brusselse hof van beroep om uitleg had gevraagd. Gisteren maakte hij gebruik van een uitzonderlijke bevoegdheid in de wet om een strafonderzoek naar De Tandt te bevelen.

Justitie in België kwam de afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak, onlangs nog wegens de vele ontsnappingen uit slecht onderhouden gevangenissen.