RiM is snelste groeier

Het Canadese elektronicabedrijf Research in Motion (RiM), de producent van de Blackberry, is het snelst groeiende bedrijf ter wereld. Dat concludeert het Amerikaanse zakentijdschrift Fortune, dat jaarlijks de honderd snelste groeiers op een rij zet.

De Blackberry is een doorslaand succes: in tien jaar werden er 65 miljoen exemplaren verkocht van deze zogeheten smartphone, een telefoon die ook internettoegang biedt. De omzet van RiM steeg dankzij de Blackberry de afgelopen drie jaar met 77 procent, de winst met 84 procent.

Concurrent Apple, dat de iPhone op de markt bracht, en Google, dat de G1 verkoopt, stonden in de ranglijst respectievelijk op nummer 38 en 68.

Na RiM was de Amerikaanse chipfabrikant Sigma Designs het snelst groeiende bedrijf. Sigma maakt chips voor hdtv’s en Blu-Ray discs, de opvolger van de dvd. Op nummer drie staat het Chinese internetbedrijf Sohu.com, dat vorig jaar de televisie-uitzendingen van de Olympische Spelen in Peking via internet verzorgde en daarmee wereldwijd miljarden bezoekers trok.