Richards zegeviert eindelijk op groot podium

Speerwerpster Steffie Nerius wint in het Olympiastadion met een worp van 67,30 meter de eerste wereldtitel voor Duitsland bij de WK atletiek in Berlijn. Foto AFP Germany's Steffi Nerius competes in the women's javelin throw final of the 2009 IAAF Athletics World Championships on August 18, 2009 in Berlin. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI AFP

De Amerikaanse 400-meterloopster Sanya Richards is er eindelijk in geslaagd een grote titel te winnen. Zij werd gisteravond in het Olympiastadion in Berlijn wereldkampioen. Haar tijd: 49 seconden.

Tot gisteren was Richards de succesvolste atlete zonder olympische of wereldtitel. Maar nu won ze in een race waarin de Britse olympisch en wereldkampioene Christine Ohuruogu met een vijfde plaats teleurstelde. Richards falen op belangrijke momenten had deels te maken met haar handicap. Ze lijdt aan de ziekte van Behçet, een auto-immuunziekte die leidt tot zweertjes; bij de Amerikaanse loopster vooral in de mond. In Peking, toen ze bij de Spelen werd belemmerd door haar ziekte, zei Richards zich verraden te voelen door haar eigen lichaam. Gisteren was daar geen sprake van. Ze voelde zich topfit. En dus won Richards.

De 3.000 meter steeple werd opnieuw gedomineerd door de Kenianen. Wereldkampioen werd Ezekiel Kemboi in 8.00,43 minuut. Bij het hinkstapspringen ging de wereldtitel naar de Brit Phillips Idowu, een excentrieke atleet met zijn roodgeverfde haar en vele piercings in zijn gezicht. Zijn winnende sprong: 17,73 meter.

De Amerikaan Kerron Clement werd kampioen op de 400 horden. Hij won in 47,91 seconden. De speerwerptitel bij de vrouwen ging naar de Duitse Steffie Nerius met een worp van 67,30 meter.

De Nederlander Gregory Sedoc plaatste zich vanochtend voor de halve finales van de 110 meter horden. De nummer twee van de EK indoor eindigde in zijn serie als derde in 13,54 seconden. Een plaats bij de eerste drie betekent automatisch kwalificatie voor de volgende ronde. De halve finales zijn morgenavond.

De vijf Jamaicaanse atleten die in eigen land betrokken zijn bij een dopingzaak mogen bij de WK in Berlijn starten. Dat heeft de internationale atletiekfederatie IAAF gisteren bekendgemaakt. Een onafhankelijk onderzoekspanel in Jamaica heeft besloten de hoorzitting met de atleten te verschuiven tot na de WK. De sprinters Yohan Blake, Marvin Anderson en Sheri-Ann Brooks, Allodin Fothergill en Lansford Spence werden betrapt op methylhexanamine. „Er is in Jamaica geen beslissing genomen om ze te schorsen. Dus ze kunnen lopen in Berlijn”, zei een IAAF-woordvoerder.