Ramadan vecht zijn ontslag bij rechter aan

Tariq Ramadan vecht bij de rechter zijn ontslag als integratieadviseur in Rotterdam aan. „Ik accepteer niet dat mijn geloofwaardigheid zo te grabbel wordt gegooid”, zei de moslimfilosoof gisteravond.

Het Rotterdamse stadsbestuur en de Erasmus Universiteit verbraken de arbeidsrelatie met ‘bruggenbouwer’ Ramadan. Aanleiding is een discussieprogramma dat de Zwitsers-Egyptische islamoloog presenteert voor de Iraanse zender Press TV, grotendeels gefinancierd door het omstreden bewind in Teheran. „Deze indirecte relatie met dit repressieve regime, of zelfs de schijn daarmee geassocieerd te zijn, is onacceptabel”, verklaarde wethouder Rik Grashoff (participatie, GroenLinks).

Ramadan (46) werkt ook als gasthoogleraar burgerschap en identiteit aan de Erasmus Universiteit. De gemeente betaalt zijn leerstoel en ook daar komt volgens de gemeente nu per direct een einde aan. „Deze link met het bewind is niet uit te leggen”, zegt Dick Douwes, hoogleraar geschiedenis van het Midden-Oosten. „Zeker niet aan onze studenten, van wie sommigen zelf uit Iran komen.”

Minister Van der Laan (Integratie, PvdA) benadrukt dat het ontslag een Rotterdamse kwestie is. Hij staat wel achter het standpunt van het gemeentebestuur om de banden te verbreken. „Met zijn keuze voor Press TV heeft hij zijn draagvlak bij Rotterdam en de universiteit verspeeld.”

Van der Laan betwist de uitleg van Ramadan dat hij de dupe is geworden van het anti-moslimklimaat dat volgens de islamoloog in Nederland heerst. „Dat is niet aan de orde. Ramadan kreeg het vertrouwen van stadsbestuur en gemeenteraad, totdat hij voor Press TV ging werken.”

Interview, Press TV: pagina 3

Commentaar: pagina 7