Pakistan arresteert woordvoerder Talibaan

In de buurt van de grens met Afghanistan hebben Pakistaanse troepen maandag de belangrijkste woordvoerder van de Pakistaanse Talibaan opgepakt. Maulvi Umar was een naaste medewerker van Talibaan-leider Baitullah Mehsud, die volgens Pakistaanse en Amerikaanse autoriteiten eerder deze maand gedood is bij een raketaanval van een onbemand vliegtuigje van de CIA.

Volgens de Pakistaanse regering verkeren de Talibaan in grote verwarring vanwege de dood van Mehsud. Umar, die de afgelopen jaren regelmatig journalisten opbelde om terreuraanslagen op te eisen voor de Talibaan, belde vorige week het persbureau Associated Press (AP) op om te verzekeren dat Mehsud nog leefde en tegen te spreken dat er binnen de Talibaanleiding een machtsstrijd zou zijn ontbrand over zijn opvolging.

Volgens een anonieme medewerker van de Pakistaanse veiligheidsdienst zou Umar de dood van Mehsud gisteren echter hebben bevestigd.

Als het bericht klopt is dat zeer goed nieuws voor de Pakistaanse regering en voor de Amerikaanse bondgenoot. Mehsuds uitschakeling zou verreweg het belangrijkste succes tot dusver zijn van de omstreden Amerikaanse strategie om vermoedelijke schuilplaatsen van de Talibaan met onbemande vliegtuigen, zogeheten drones, te bestoken. Zowel de VS (vijf miljoen dollar) als Pakistan hebben een beloning op Mehsuds hoofd gezet.

Mehsud, die volgens sommige bronnen de beschikking heeft over 12.000 lokale strijders en bijna 4.000 buitenlandse ‘jihadisten’, is één van de beruchtste Talibaanleiders uit het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan. Zijn basis is Waziristan, een regio in de zogeheten tribale gebieden die bekendstaat als schuilplaats voor strijders van Al-Qaeda en van de Afghaanse Talibaan. In december 2007 werd onder zijn leiding de Tehreek-e-Taliban Pakistan (Beweging van de Talibaan in Pakistan) opgericht, een operationeel samenwerkingsverband van een veertigtal islamitische strijdgroepen uit de tribale gebieden en uit de Swat-vallei, meer naar het noorden. (AP, Reuters)