'Mozart stierf aan bacterie'

Mozart stierf waarschijnlijk aan een streptokokkeninfectie in de nieren, die uitliep op een fataal oedeem, een vochtophoping. Dat schrijven oogarts Richard Zegers van het AMC en collega’s in Annals of Internal Medicine. Over de dood van 35-jarige componist op 5 december 1791 is veel gespeculeerd. Hij zou zijn gestorven aan vergiftiging, hartfalen of rauwe varkenskoteletten. Zegers bekeek in archieven de doodsoorzaak van 5.011 volwassenen in de winters van 1790, 1791 en 1792. In de weken rond Mozarts dood stierven opvallend veel jonge mannen aan een oedeem: 47, tegen 10 en 16 in de andere jaren. De diagnose ‘oedeem door streptokokken’ past goed bij de ooggetuigenverklaringen van Mozarts dood, zegt Zegers. „Deze theorie kan wel een paar decennia mee. Dit is de enige studie die niet alleen op getuigenverslagen is gebaseerd.” (NRC)

Lees Zegers studie naar Mozart en Bach via mozach.nl