Miljardendeal China, Australië over gas

Onderdelen op weg naar het vloeibaar gasproject 'Pluto' van het Australische oliebedrijf Woodside. Net als het Gorgon-gasproject, waarover China en Australië vandaag een miljardendeal sloten, is Pluto vooral gericht op de enorme energiebehoefte van Aziatische landen als China en India. (Foto Bloomberg) An undated company photograph shows the arrival and installation of the first modules for Woodside Petroleum Ltd.'s Pluto liquefied natural gas (LNG) train, in Western Australia, provided to the media on Monday, Nov. 17, 2008. Woodside Petroleum Ltd., Australia's second-largest oil and gas producer, said capital investment may jump 33 percent next year as spending increases on building the Pluto liquefied natural gas venture to tap North Asian demand. Source: Woodside Petroleum Ltd. via Bloomberg News EDITOR'S NOTE: EDITORIAL USE ONLY. NO SALES. NO ARCHIVING. VIA BLOOMBERG NEWS

Terwijl de diplomatieke betrekkingen tussen China en Australië op zijn minst gespannen te noemen zijn, hebben de twee landen vandaag een miljardendeal gesloten over de verkoop van aardgas. Het Chinese oliebedrijf PetroChina gaat de komende jaren voor een bedrag van in totaal 41 miljard dollar (29 miljard euro) vloeibaar gas (liquefied natural gas, lng) kopen van Australië.

Onder de deal gaat PetroChina, voor een periode van twintig jaar, jaarlijks 2,25 miljoen ton vloeibaar gas afnemen van het Gorgon-gasveld, voor de noordwestkust van Australië. Dat gasveld wordt op dit moment ontwikkeld door een consortium van de Amerikaanse oliebedrijven Chevron (50 procent) en Exxon Mobil (25 procent) en het Nederlandse Shell (25 procent). Het gas voor China moet uit het Exxon-deel van het veld gaan komen.

De deal, die de grootste handelsovereenkomst tussen de twee landen in jaren zou zijn, moet nog worden goedgekeurd door de Australische autoriteiten. Maar de regering in Canberra liet vanochtend al weten dat er op het gebied van milieuwetgeving en regulering van buitenlandse investeringen hoogstwaarschijnlijk geen obstakels zullen zijn.

Afgelopen tijd liepen de diplomatieke spanningen tussen China en Australië juist op. Peking heeft met ongenoegen gereageerd op het besluit van Canberra om de Oeigoerse activist in ballingschap, Rebiya Kadeer, te ontvangen. Kadeer kreeg onlangs een visum. Peking stelt dat zij de aanstichter is van de rellen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen in de Chinese provincie Xinjiang vorige maand.

Canberra op zijn beurt is boos over de recente arrestatie van vier werknemers (onder wie de Australische topman Stern Hu) van het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto. De vier werden eerder door China beschuldigd van het stelen van staatsgeheimen (waarop de doodstraf staat in China) maar inmiddels is die aanklacht afgezwakt tot bedrijfsspionage.

De Australische minister van Handel reageerde vandaag als volgt op de deal: „China heeft ons nodig, net zoals wij China nodig hebben.” Een Chinese regeringsfunctionaris drong er vanochtend bij Australië opnieuw op aan om terughoudend te zijn in de Rio Tinto-zaak, maar zei ook dat de bredere belangen van China en Australië niet in gevaar mochten komen door de kwestie. (AP, Reuters)