...maar met dit handboek komen ze een stage wel door

Stagelopen is best eng, hoe pak je het nu het beste aan?

Doe vooral niet alsof je alles al weet en neem initiatief.

Je wilt stage lopen, maar hoe pak je dat aan? Het is best eng om als jonkie in een bedrijf te stappen. Een ronde langs experts leverde tal van tips op. Het resultaat: een stagehandboek.

1Hoe kom ik aan een leuke stage? Verwoord je doelen. Waar moet jouw ideale stage aan voldoen? Bij wat voor bedrijf? Waar? Hoe lang? En vooral, wat wil je eruit halen? Wil je vaardigheden leren, of kijken of een bepaalde branche iets voor jouw is? Of wil je juist een netwerk opbouwen? Als je al deze vragen beantwoordt, heb je de doelen aardig op een rijtje. Hierdoor kun je gericht op zoek gaan. Bovendien kun je duidelijk aan een bedrijf aangeven waarom je juist bij hen stage wilt lopen.

Zoek naar potentiële stages. Je wil dat een stage uitdagend is, en dat je nieuwe dingen leert. Mik dus altijd hoog. Om je te helpen bij het vinden van een stage is er allereerst de stagecoördinator op je opleiding. Maar ook websites als stagemotor.nl, stageplaza.nl en studentenvacature.nl hebben een grote database. Probeer verder aan zoveel mogelijk mensen te vertellen dat je op zoek bent naar een stage. Wie weet zit er wel een leuk contact tussen. Ten slotte werkt het sturen van een open sollicitatie vaak goed. Wees brutaal en schrijf wat bedrijven aan. Daarbij moet je een doorzetter zijn. Bel achter je brief aan, en ga desnoods eens langs om je gezicht te laten zien.

Werk ook aan je sollicitatievaardigheden. Als je eenmaal een stage op het oog hebt is het van belang een goede brief te schrijven. Zorg dat je iets afweet van het bedrijf en dat je laat zien hoe leergierig en enthousiast je bent. Op stagetips.nl vindt je voorbeeldbrieven en -cv’s. Zorg er vervolgens bij een sollicitatiegesprek voor dat je je doelen voor ogen houdt. Als je weet wat je in het gesprek wilt overbrengen houd jij de controle.

2Hoe overleef ik de eerste week van mijn stage? Allereerst zijn er natuurlijk de open deuren: kleed je gepast (beter overdressed dan underdressed), kom op tijd, gedraag je professioneel en kom je afspraken na. Zet je beste beentje voor, stel je actief op, wees uitgerust en voorbereid.

Begin je stage met een gesprek met je begeleider. Dit kan zelfs al voor aanvang van je stage. Geef hierin aan wat je al kunt, en wat je graag wilt leren. Als je je verwachtingen naar elkaar uitspreekt kun je veel problemen voorkomen.

Stuur ook een mail rond naar je nieuwe collega’s waarin je vertelt wat je gaat doen. Op die manier weten mensen je te vinden, en heb je een beginpunt om te netwerken.

3 Hoe haal ik het meest uit mijn stage? Zorg dat je zo veel mogelijk verschillende dingen ziet. Vraag of je op verschillende afdelingen mee kan draaien. Wees niet bang om vragen te stellen. Als je doet alsof je alles al weet, leer je niks. Bovendien ben je een stagiair, dus er wordt niet verwacht dat je alles al kunt. Als je je open opstelt zal je veel tips en trucs krijgen.

Bespreek je ervaring met je stagebegeleider. Dit kan soms lastig zijn, omdat je begeleider het druk heeft met zijn of haar eigen werk. Spreek daarom af om iedere dag vijf minuten te praten, in plaats van elke week een uur. Dit legt minder druk op de begeleider, maar er is toch reflectie, en je kan problemen op tijd bespreken.

Neem initiatief. Bedrijven staan vaak open voor goede ideeën van stagiaires. Voel je niet het broekie, maar bedenk dat je jong bent, en daarom misschien innovatiever dan de oude garde. Bedenk wel dat je ideeën misschien al eens eerder geopperd zijn, en breng ze dus tactisch.

Spreek zo veel mogelijk mensen. Verwacht niet dat een stage je een baan op zal leveren – het is geen langdurig sollicitatiegesprek. Zie het als een kans om je netwerk te vergroten, en een goede indruk achter te laten.

Bron: Wilma Jongsma, die trainingen geeft voor stagebegeleiders, en Randall Hansen, de oprichter van een van de grootste online carrièredatabases.

    • Maite Vermeulen