`Iran is bereid tot nucleaire dialoog`

Teheran. Een hoge Iraanse functionaris heeft gisteren gezegd dat Iran bereid is tot onderhandelingen met het Westen over zijn omstreden nucleaire programma op basis van wederzijds respect en zonder voorwaarden vooraf. De verklaring van Ali Asghar Soltanieh, ambassadeur bij het internationaal agentschap voor atoomenergie (IAEA) in Wenen, werd verspreid door de Iraanse staatstelevisie. Het Westen verdenkt Iran ervan heimelijk te werken aan een atoomwapen, hoewel Teheran dat te enenmale ontkent. President Ahmadinejad kondigde vorige maand aan dat Iran ”de wereldarrogantie”, de Iraanse term voor het Westen, ”ten val zal brengen”. Sommige analisten maakten uit deze en andere Iraanse uitspraken op dat Teheran niet meer geïnteresseerd was in een nucleaire dialoog met het Westen.