Info kind niet in biobanken

Medische informatie van kinderen moet niet vrijuit gebruikt kunnen worden voor bevolkingsonderzoek, omdat kinderen daar zelf geen toestemming voor kunnen geven. Dat schrijven wetenschappers deze week in Science. Steeds meer biomedische gegevens worden opgeslagen in biobanken voor bevolkingsonderzoek. Bijvoorbeeld over genetische aanleg voor kanker, cholesterolwaarden, vetpercentages of voeding en beweging. Jeantine Lunshof, één van de wetenschappers, is bezorgd omdat onderzoekers de gegevens van de kinderen uitwisselen. „Je kunt wel zeggen: ik ben achttien, nu wil ik mijn gegevens vernietigen. Maar wat eenmaal verspreid is, ben je kwijt. Net als op internet. Genetisch materiaal is per definitie te herleiden tot de eigenaar, en dus niet anoniem.” Lunshof is wel een voorstander van de grootschalige studies, ook met kinderen. Ze pleit alleen wel voor transparantie, zodat iedereen vrijwillig meewerkt. (NRC)