Hyperactieve gijzelingsthriller

The Taking of Pelham 1-2-3. Regie: Tony Scott. Met: John Travolta, Denzel Washington, John Turturro, James Gandolfini. In: 70 bioscopen.**

The Taking of Pelham 1-2-3 leent de plot van de gelijknamige thriller uit 1974, die gebaseerd was op een boek van John Godey. Maar er is zoveel veranderd dat het eerder een update dan een remake is.

Het basisgegeven is simpel. Vier vervaarlijke gangsters overvallen een metro, gijzelen de passagiers en eisen losgeld dat binnen een uur geleverd moet worden. De motieven van de criminele leider (John Travolta) zijn gecompliceerd. Hij wil wraak nemen op de stad New York, omdat de metropool hem slecht heeft behandeld. En geheel in lijn met onze post- 9/11-tijden beseft hij dat beurskoersen extreem gevoelig zijn voor terroristische acties. De gefrustreerde ex-beurshandelaar buit dit gegeven uit: koerswisselingen kunnen hem een veelvoud opleveren van het losgeld.

In het origineel was de persoon die contact met de gangster onderhield een politieagent van het vervoersbedrijf, nu is hij een medewerker (Denzel Washington) die wegens een fraudeonderzoek overgeplaatst is naar een lullige bureaubaan. Dat creëert een moreel universum waarin niemand meer goed of slecht is. Het is alleen jammer dat Tony Scott de regisseur van dienst is. Zijn hyperactieve stijl is vaak volkomen misplaatst, Travolta’s overacting sluit hierop naadloos aan. James Gandolfini steelt als getroebleerde burgemeester de show. De leukste oneliners rollen uit zíjn mond.

    • André Waardenburg