Golf van geweld in Kabul houdt aan

De golf van geweld in Afghanistan hield ook vandaag, de dag voor de presidentsverkiezingen, aan. Urenlang klonken vanmorgen opnieuw schoten en explosies in het centrum van de hoofdstad Kabul, nadat drie zwaar bewapende mannen een bank hadden bestormd.

De mannen, volgens autoriteiten waarschijnlijk geen gewone bankrovers maar opstandelingen van de Talibaan, verschansten zich in het gebouw, dat vervolgens door Afghaanse veiligheidstroepen na een beleg van vier uur werd ontzet. De aanvallers hadden machinegeweren en handgranaten bij zich. Ze werden alle drie door de politie gedood. Hun lijken werden aan de pers getoond.

Sinds zaterdag zijn de Talibaan erin geslaagd een reeks terreuracties in de hoofdstad uit te voeren: van een zelfmoordaanslag bij de ingang van het zwaar bewaakte NAVO-hoofdkwartier (waarbij zeven Afghaanse burgers omkwamen), tot een beschieting van het presidentiële paleis (geen slachtoffers) en een zelfmoordaanslag op een militair konvooi, gisteren (acht doden, onder wie twee Afghaanse VN-medewerkers en een militair van de NAVO). De Talibaan eisten vandaag ook de bestorming van de bank op en waarschuwden dat zich in totaal twintig zelfmoordterroristen in Kabul bevinden.

Journalisten en persfotografen werden gisteren geconfronteerd met de nervositeit bij de politie, toen ze probeerden in de buurt te komen van het aangevallen konvooi. Hardhandig werden ze door agenten weggestuurd, met geweerkolven geslagen en bedreigd met vuurwapens.

Ook buiten de hoofdstad duurde het geweld voort. Helikopters van de NAVO doodden afgelopen nacht bij vergissing vier Afghaanse politieagenten in de provincie Ghazni, volgens de gouverneur van de provincie. De helikopters zouden een luchtaanval hebben uitgevoerd op een checkpoint van de politie, in de veronderstelling dat zich er Talibaanstrijders ophielden. De NAVO was eerder om assistentie gevraagd, omdat de stad Ghazni drie nachten achtereen door Talibaanstrijders met raketten was bestookt.

In de zuidelijke provincie Kandahar kwamen vandaag twee Afghaanse verkiezingsfunctionarissen om het leven, toen hun auto werd opgeblazen door een bermbom. Ze waren onderweg naar een stembureau. Behalve presidentsverkiezingen zijn er morgen ook verkiezingen voor provinciale raden.

De Talibaan hebben de kiezers gedreigd met geweld als ze gaan stemmen. De Afghaanse regering zei gisteren dat ze er alle vertrouwen in heeft dat de opkomst ondanks het geweld groot zal zijn. (AP, Reuters, AFP)