Gevangen in Afghanistan

(Foto AP/David Goldman) Pfc. Todd Ruiz, 20, of DeRidder, La., of the U.S. Army's 2nd Platoon Apache Company of 2nd Battalion 87th Infantry Regiment, part of the 3rd Combat Brigade 10th Mountain Division based out of Fort Drum, N.Y., keeps guard of a detainee at Combat Outpost Tangi in Afghanistan's Wardak Province, Tuesday Aug. 18, 2009. (AP Photo/David Goldman) AP

De Amerikaanse militair Todd Ruiz (20) bewaakt een Afghaanse gevangene in Wardak, een provincie in Centraal-Afghanistan.

In de aanloop naar de Afghaanse presidentsverkiezingen, die morgen plaatsvinden, lopen de spanningen in het land op. Gisteren werd het presidentiële paleis in Kabul met raketten bestookt. Daarbij vielen geen doden. Wel kwamen elders in de stad vijf mensen om bij een zelfmoordaanslag op een NAVO-konvooi. In de hoofdstad vielen zeker 55 gewonden.

In Uruzgan, op zo’n 35 kilometer ten noorden van provinciehoofdstad Tarin Kowt, bracht een zelfmoordenaar drie Afghaanse militairen en een burger om. Ook kwamen twee Amerikaanse militairen om bij een aanslag in het oosten van het land.

De aanslagen zijn een voorbode van het geweld dat de Talibaan heeft aangekondigd om de presidentsverkiezingen te verstoren.

Zittend president Hamid Karzai neemt het morgen op tegen tientallen andere presidentskandidaten.

Of de opkomst hoog zal zijn, is nog maar de vraag. Zondag waarschuwden de Talibaan dat ze stembureaus zullen aanvallen.

De NAVO zal in deze verkiezingsweek haar offensieve operaties stilleggen, zei een woordvoerder.

Bekijk een interactieve kaart op: nrc.nl/afghanistan