General Motors verhoogt productie

General Motors voert zijn autoproductie voor de rest van het jaar flink op om aan de gestegen vraag naar nieuwe auto’s en vrachtwagens in de VS te kunnen voldoen. De vraagstijging is een gevolg van het succes van de Amerikaanse sloopregeling, die autokopers subsidie geeft als ze een oude auto inleveren. Vorige week besloot ook Ford al de productie te verhogen.

GM, dat afgelopen jaar bijna ten onder ging aan de gevolgen van de economische crisis en vorige maand in afgeslankte vorm een doorstart maakte, wil voor het einde van het jaar 60.000 auto’s meer produceren dan gepland. Van de duizenden werknemers die werkloos thuis zaten, kunnen er ruim 1.300 weer aan de slag.

GM zal in de maanden juli tot september 535.000 auto’s en vrachtwagens produceren. Dat zijn er 35 procent meer dan in het tweede kwartaal van dit jaar. In de laatste drie maanden van het jaar gaat GM nog eens 20 procent meer auto’s maken.

Analisten voorspellen dat de vraag naar nieuwe auto’s weer zal afnemen als het voor de sloopregeling beschikbare budget op is. De eerste 1 miljard dollar was in een week op, kort daarna stelde het Amerikaanse Congres nog eens 2 miljard dollar beschikbaar. Amerikanen leverden tot nu toe 412.000 oude auto’s in om gebruik te maken van de ‘cash for clunkers’-regeling.

Sinds de sloopregeling eind juli is ingegaan, melden Amerikaanse dealers een structureel tekort aan vooral energiezuinige auto’s. De traditionele benzineslurpers zijn uit de gratie bij autokopers. Amerikanen kopen nu vooral kleine, zuinige Japanse auto’s, zoals de Toyota Corolla en de Honda Civic. De populairste Amerikaanse auto is nu de Ford Focus.