Geen weet van eigen financiën

De meeste Nederlanders hebben geen flauw benul van hun financiële situatie. Dat toont een gisteren gepubliceerd onderzoek van het platform CentiQ, Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën. Van de 1.400 ondervraagden hebben zes op de tien een veel te positieve kijk op hun financiële positie. De meeste Nederlanders hebben bijvoorbeeld geen enkel idee welk rentepercentage betaald moet worden bij rood staan op de betaalrekening. Ook weet meer dan de helft niet hoe hoog de rente is bij een persoonlijke lening. Bovendien denken de meeste mensen dat de crisis hen de komende tijd niet in de portemonnee zal treffen. Dat terwijl een kwart van de Nederlanders zijn financiële situatie het afgelopen jaar als gevolg van de crisis zag verslechteren. „Zorgelijk”, vindt Henriëtte Raap-Scheele van het platform. „Mensen moeten zich realiseren dat ze risico lopen en zich voorbereiden op financieel mindere tijden.” (NRC)