Geen vervolging om Mohammed-cartoons

AMSTERDAM. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Geert Wilders en tv-programma Nova niet vervolgen omdat zij in 2006 cartoons van de profeet Mohammed op de eigen website en op televisie toonden. Dat heeft het OM in Amsterdam gisteren bekendgemaakt. Nadat een Deense krant cartoons van de profeet Mohammed had gepubliceerd, publiceerden Wilders en Nova deze ook. Justitie oordeelt dat de cartoons wel over de profeet Mohammed gaan, maar niet over alle moslims. Zij zijn dan ook niet beledigend voor deze groep. Justitie gaat evenmin over tot vervolging van de Arabisch Europese Liga (AEL). Die plaatste als reactie op de Deense cartoons twee afbeeldingen van Joden op haar website. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat aangifte had gedaan, legt zich niet neer bij het besluit van het OM.