Extra materieel voor Uruzgan

Bermbommen in Uruzgan hebben Defensie zoveel materieelverliezen bezorgd, dat het ministerie veertien nieuwe bushmasters aanschaft. Eenzelfde aantal speciaal gepantserde patrouillevoertuigen werd in juni al gekocht. Door flinke verliezen de afgelopen tijd en beperkte mogelijkheden beschadigde voertuigen op tijd te repareren is weer een tekort ontstaan .

Dat heeft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Voor de aanschaf van de extra voertuigen wordt 10,9 miljoen euro gehaald uit het defensiebudget. De kosten van transport naar het gebied waar een missie wordt uitgevoerd, onderhoud en herstel bedragen 1,4 miljoen euro. Dat komt ten laste van een potje van diverse ministeries dat Buitenlandse Zaken beheert.

Volgens De Vries zijn de bushmasters van grote waarde voor de missie in Uruzgan, omdat de voertuigen bescherming bieden tegen bermbommen. „Het ontstane tekort beperkt de inzetmogelijkheden van de eenheden en leidt tot een hogere kans op slachtoffers.”

Tot nu toe had Defensie 62 bushmasters en een lesvoertuig gekocht voor in totaal 62,5 miljoen euro. Daarbij was ook 8,7 miljoen euro gehaald uit het gezamenlijke potje, wegens kosten voor transport en onderhoud.

Verder heeft Defensie uit een speciaal budget de aanschaf van negen bushmasters betaald die zijn voorzien van een grijparm met sensoren. Daarmee kunnen militairen explosieven opsporen en opdiepen zonder buiten hun voertuig te hoeven komen.

De veertien bestelde patrouillevoertuigen moeten volgens plan dit najaar worden geleverd. Met negen daarvan wordt het materieel in Uruzgan op niveau gebracht en vijf stuks zijn reserve. (ANP)