EU-belastingdiensten gaan mogelijk hun gegevens uitwisselen

Brussel. Belastingdiensten van andere EU-landen mogen binnenkort misschien in bepaalde gegevensbestanden van de Nederlandse fiscus kijken. De Nederlandse dienst zou dan ook in de computers van buitenlandse diensten mogen zoeken. Dat moet helpen in de strijd tegen grensoverschrijdende fraudes. De Europese Commissie heeft dat gisteren voorgesteld aan de EU-landen en het Europees Parlement. Ook is er het plan om een EU-bureau, Eurofisc, te creëren. Dat moet informatie tussen de nationale belastingsdiensten uitwisselen en gezamenlijke risicoanalyses maken. Eurofisc krijgt dan een soortgelijke functie als Europol nu heeft voor politiediensten. EU-lidstaten lopen nu jaarlijks naar schatting 100 miljard euro aan btw-inkomsten mis door fraude, vooral zogeheten btw-carrousels.