de container

(Foto Ad Nuis) Serie Container Woningen, Sterre Mense, 24, geboren in Amsterdam, filosofie, 2e jaar, woont 3,5 jaar in de containers, lastigteonthouden@gmail.com, 06-45682180 Nuis, Ad

Sterre Mense (24) is tweedejaars filosofiestudent. Hij woont al 3,5 jaar in een container in Amsterdam.

Mooie muurschildering. Zelf gemaakt?

„Nee, was het maar waar. Op mijn verzoek heeft een artistieke vriendin zich uitgeleefd. Ik zou willen zeggen met mijn hulp, maar zij heeft echt het leeuwendeel gedaan. Ze had eerst op een A5’je een ontwerp gemaakt en daarna heeft ze het uit de losse pols met penseelstreepjes op de muur getekend. Ik heb wel geholpen met het inkleurwerk. Daar kwamen maar drie potjes verf bij kijken – zwart, wit en bruin. Alles daartussen is gemengd.”

Heb je haar wel instructies gegeven?

„Nou, ik wilde wel graag iets Japans, met bamboe. En minimalistisch, niet te druk. Maar zij heeft alles bedacht, en het is nog mooier uitgepakt dan ik had gehoopt.”

Wat heb je met Japan?

„Ik zit in de vechtsporthoek, vroeger judo, nu aikido. De cultuur en de stijl bevallen me. Ooit wil ik er wel heen gaan. Maar sinds die Japanse prenten zo gehypt worden keer ik me er een beetje van af.”

Slaap je op die rode zitzak?

„Haha, nee dan zou ik geen rug meer hebben. Maar ik woon op de begane grond dus ik kan hem wel naar buiten gooien, bij gebrek aan tuinstoel. Ik heb nu trouwens net een nieuwe gekocht. Geen imitatie meer, maar een echte Fatboy.”

Maite Vermeulen

Om het groeiend tekort aan studentenwoningen op te lossen, bouwen woningbouwcorporaties in verschillende gemeenten zeecontainers om tot woonruimten. In deze serie worden bewoners van de containerwoningen in Amsterdam geïnterviewd.