Chavanel laat concurrentie achter zich

Met Sylvain Chavanel in de witte leiderstrui is het peloton vandaag begonnen aan de eerste echte etappe van de Eneco Tour. De proloog van gisteren was een opwarmertje voor de wielerweek uit de ProTour, die in het weekeinde en dinsdag op de slotdag zijn hoogtepunten moet krijgen.

De 30-jarige Chavanel verraste gisteren in Rotterdam op een parkoers van 4,4 kilometer rondom Ahoy de concurrentie. Twee sprinters, Tyler Farrar en Tom Boonen, gaven slechts een seconde op de Fransman toe.

De Amerikaan uit de ploeg Garmin en de Belgische ploeggenoot van Chavanel bij Quickstep maakten vandaag een goede kans het leiderstricot over te nemen. Onderweg waren bij drie tussensprints maximaal negen seconden te halen en bij de finish voor de winnaar nog eens tien. „Elke seconde telt in deze ronde”, zei Rabobankploegleider Erik Dekker.

Quickstep staat er met de nummers één en drie van het klassement riant voor, maar Dekker heeft ook niets te klagen. Hij zag gisteren in de uitslag zes van zijn renners terug bij de eerste 33, waarvan drie in de toptien. Joost Posthuma gaf twee tellen toe op Chavanel en ging vandaag als nummer vijf in het klassement van start. De Spanjaard Juan Antonio Flecha (zevende op 4 tellen) en Maarten Tjallingii (negende op 5) deden nauwelijks voor Posthuma onder.

In het weekeinde gaan de renners over heuvelachtig terrein, met beklimmingen uit de Vlaamse, Waalse en Limburgse klassiekers. Dinsdag eindigt de Eneco Tour met een individuele tijdrit in Amersfoort. De ronde gaat daar beslist worden, voorspelde zowel Dekker als dagwinnaar Chavanel. De Fransman wil strijden om de eindwinst, net als Posthuma.

„Ik wil in elk geval het podium halen”, sprak de Nederlander van Rabobank. „Ik heb sinds de Tour bewust weinig gekoerst, dus ik moest afwachten hoe de vorm zou zijn. Nu valt er na vier kilometer niet zo veel van te zeggen, maar als je niet in vorm bent, rijd je ook geen goede proloog.” (ANP)