Beveiliging voor directeur van loterij

De directeur van de Staatsloterij wordt na bedreigingen beveiligd, evenals het kantoor van de loterij in Den Haag. Volgens een woordvoerder van de Staatsloterij ontvangt de organisatie al enkele weken bedreigingen, die in hevigheid toenemen.

De Staatsloterij wil de beveiliging niet zonder meer in verband brengen met de gebeurtenissen van vorige week. Toen viel de jackpot van 27,5 miljoen euro niet, terwijl dat volgens de advertenties „gegarandeerd” zou gebeuren. Het bedrag werd slechts voor eenvijfde deel uitgekeerd, omdat de prijs op een eenvijfde lot viel. De Reclame Code Commissie ontving als gevolg daarvan ruim zestig klachten en heeft de reclame nu als misleidend bestempeld.

Onlangs werd ook bekend dat de betrokken directeur, Yvonne van Oort, vorig jaar 420.000 euro heeft verdiend, inclusief een bonus van 48.000 euro.

De Staatsloterij zegt dat de berichtgeving van vorige week niet de aanleiding is voor de beveiliging, „maar het heeft niet geholpen. Door de aard van de bedreigingen in de laatste weken hebben we aangifte gedaan.”

In verband met de veiligheid kunnen geen inhoudelijke mededelingen gedaan worden over de mate van bedreigingen. „De reden dat we dit naar buiten hebben gebracht, is dat we een signaal wilden geven over dit maatschappelijke probleem. We zijn in een situatie beland dat er persoonlijke bedreigingen binnenkomen bij een loterij”, aldus de woordvoerder vanochtend.