Begin je eigen politiebureau op Twitter

Tientallen gemeenten, vrijwel alle ministeries en minstens twintig politiekorpsen zitten op Twitter. Waar deze Nederlandse overheden zich beperken tot links naar persberichten, daar is het microblog in de Verenigde Staten reeds uitgegroeid tot een officieel overheidsloket. Verificatie blijft echter een probleem. Sommige burgers runnen een eigen politiebureau op Twitter.

Identiteitsdiefstal

“Ik twitter helemaal niet. Iemand misbruikt mijn naam”, zei Ab Osterhaus vorige week. Een onbekend persoon had zich een tijd lang voorgedaan als de bekende viroloog die in de reguliere media een grote voorlichtingsrol vervult.

Twitter heeft inmiddels de dienst ‘Verified Account‘ ingesteld waarmee accounts van gezagsdragers, overheidsorganen en beroemde mensen geverifieerd kunnen worden. Controle doet Twitter zelf. Dat kost tijd en geld, verklaart het bedrijf. Slechts een handvol accounts, waaronder de Amerikaanse overheidsinformatiedienst 311, draagt nu een stempel van goedkeuring in de vorm van een blauw vinkje.

Bij het telefoonnummer 311 kunnen Amerikanen met alle vragen over de overheid terecht. Groenvoorzieningen, het verwijderen van graffiti, kapot straatmeubilair. Behalve spoedeisende verzoeken, daarvoor is 911. In veel steden zijn nu ook Twitter-portalen opgericht rondom dit nummer. San Francisco heeft het account SF311.

Overheidsloket op Twitter

Inwoner Ron Vinson twittert dat er een glazen plaat van een vrachtwagen is gevallen op het kruispunt Van Ness/Hayes. “Wij streven er naar het probleem te verhelpen binnen 12 tot 24 uur. Je servicenummer is 486783. Dank je wel, RJ”, luidt het antwoord van de ambtenaar. Een ander, Alison Potvin, wil weten of de afhandeling van haar melding vordert. “Tweet ons je servicenummer en we gaan de status voor je na”, antwoordt de dienst.

De Twitter-ambtenaar blijkt een manusje van alles te zijn. “Zijn er speciale regels voor het weggooien van slagroomspuitbussen”, vraagt Matty Mat. “Die bussen kunnen gerecycled worden”, legt de ambtenaar uit. Hij verwijst naar een handige applicatie op de site van de milieudienst, waar je via een menuutje uit kunt zoeken hoe je afval moet behandelen en waar je het heen kunt brengen.

Geen onzinnige tweets

Ondertussen meldt 311-Twitter nog activiteiten in de stad, zoals een sportevenement. Opvallend is dat SF311 zich heeft geabonneerd op alle accounts van burgers die de dienst volgen. Toch verschijnen er geen onzinnige tweets, wat op vooraf modereren kan duiden.

In Nederland zijn de overheidsdiensten nog niet zo interactief. Het blijft beperkt tot het linken naar persberichten. De politie Eindhoven meldde vanmiddag dat er een automobiliste aangehouden is wegens doorrijden na een ongeluk.

Het korps in de lichtstad is niet de enige. Minstens twintig andere korpsen zitten op Twitter. Daarnaast is er nog een overkoepelende Twitter, waar opsporingsberichten geplaatst worden. Maar de vraag van de hulpvaardige Beau (“Hoe zag die man er uit? Welke kleur had die fiets?”) wordt onbeantwoord gelaten.

Eenrichtingsverkeer

Ook in de Canadese stad Toronto is het eenrichtingsverkeer. Op het account TorontoPolice regent het meldingen met links naar opsporingsberichten. De brandweerkorpsen Oost, Zuid, West en Noord zijn eveneens vertegenwoordigd. Op het moment van schrijven zit er iemand vast in de lift.

Nog even over het account TorontoPolice: die is helemaal niet van de politie, de meldingen worden door een particulier - die het korpslogo gebruikt - doorgegeven. Vast met de beste bedoelingen, maar toch. Van de buitenkant kun je ook bij Nederlandse overheden niet zien of je met hun echte Twitter-account hebt te maken. Vaak ontbreekt een huisstijl, zoals bij het ministerie van Economische Zaken, maar dat zegt nog niet dat hier sprake van een vervalsing is.

Minister op Twitter?

De Twitter-pagina van het ministerie van Volksgezondheid ziet er helemaal amateuristisch uit. Het logo is niet eens leesbaar. Maar ook hier wordt keurig verwezen naar officiële persberichten, waaronder die over de Mexicaanse griep. Twitter zelf adviseert altijd eerst op de officiële website te kijken. Staat daar een link naar het account, dan kun je ervan uitgaan dat het klopt.

En hoe zit het met de ministers zelf? Ja, Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken zit op Twitter. Of toch niet? In haar bio staat: “Dit zou minister Ter Horst kunnen zijn.”