Amanda Blank schuurt, zuigt en pompt brutaal

CD pop * * * *

Amanda Blank:I love you

Downtown Records

‘DJ’ van Amanda Blank is een onvervalste dansvloerstamper. Het heeft precies het juiste stuwende, grootstedelijke ritme, als van een steeds doordenderende metro. Onverschillig zingt Blank erbij, over een man die haar verliet, en dat ze daarom nu maar door danst: ‘save me, save me, I need the beat to take me.’ Je danst graag met haar mee.

Maar Blank laat zich op haar debuutalbum I love you niet vastpinnen op de dance. ‘Make it take it’ neigt met zijn soepele bas, felle drums en zenuwachtige zang naar punk, terwijl ‘Something bigger something better ’ en ‘Gimme what you got’ de hiphop van Missy Elliot in herinnering brengen.

Op de door DJ Diplo geproduceerde plaat klinkt een hele reeks potentiële hits, allemaal met een spannend hiphop-, dubstep- of elektrosausje. Vaak zijn gekke geluidseffecten toegevoegd: handgeklap als een zweepslag, hijgkoortjes of het laden van een geweer. Het maakt de nummers origineel en fris. Ook wat de vocalen betreft toont Blank zich veelzijdig: ze rapt en zingt, van schor en geëmotioneerd op ‘Leaving you behind’ tot ronduit ordinair in ‘Lemme get some’.

‘A love song’, cover van LL Cool J’s hiphopclassic ‘I need love’ en ‘Make-Up’ zijn helaas wat zwak. Maar het geestige ‘Might like you better’ (if we slept together) schuurt , zuigt en pompt meeslepend en is terecht een undergroundhit. Blank debuteert met I love you verfrissend en brutaal.

Herien Wensink

Amanda Blank treedt vrijdag op op Lowlands, 14.00 uur, X-Ray