Air France-KLM trekt bod in

Air France-KLM heeft zijn bod op zijn Tsjechische branchegenoot Czech Airlines (CSA) ingetrokken. Dit heeft de luchtvaartmaatschappij vandaag bekendgemaakt.

In een verklaring uit Parijs zegt het bedrijf zich door „het huidige economische klimaat” gedwongen te zien tot de stap. „Air France-KLM denkt dat CSA in deze omstandigheden beter zelfstandig kan blijven en zich moet richten op een plan om het bedrijf weer winstgevend te maken.” Air France bracht in maart een niet-bindend bod uit op 91,5 procent van de aandelen van Czech Airlines, dat nu in staatshanden is. Hoewel de hoogte niet bekend is gemaakt, gaan analisten uit van een bod rond de 200 miljoen euro.

Czech Airlines maakte jaren achtereen verlies, maar directeur Radomir Lasak zei enkele maanden geleden dat zijn bedrijf na een grote reorganisatie juist weer winst maakte. De verkoop van de staatsaandelen zou de volgende stap moeten zijn om de luchtvaartmaatschappij gezond te maken – Czech Airlines wil niet blijven bestaan als staatsbedrijf. Analisten denken daarom dat het afhaken van Air France-KLM als koper van Czech Airlines voortvloeit uit financiële problemen bij de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij zelf en niets te maken heeft met Czech Airlines. Air France-KLM leed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 426 miljoen euro. Mogelijk dat het bedrijf daarom overnames als die van Czech Airlines niet aandurft.

De Tsjechische overheid had in april Air France-KLM en het consortium Unimex Travel Service uitgekozen als ‘exclusieve partijen’ om verder mee te onderhandelen over Czech Airlines. De andere twee geïnteresseerden, de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot en het Tsjechische investeringsbedrijf Odien, vielen af.

Onduidelijk is of de Tsjechen nu alleen verder zullen gaan met Unimex Travel Service of dat ook Aeroflot weer in beeld komt.