Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

Aanslagen in Bagdad eisen zeker 75 levens

Een serie bomexplosies en mortieraanvallen heeft vanochtend in de Iraakse hoofdstad Bagdad aan zeker 75 mensen het leven gekost. Ruim 300 mensen werden gewond, aldus politiewoordvoerders. Het was het zwaarste geweld in de hoofdstad in maanden.

Als eerste ontplofte een met explosieven volgeladen vrachtwagen bij het ministerie van Financiën. Vervolgens explodeerde een autobom bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, vlakbij de zwaar beveiligde Groene Zone. Daarop volgden nog vijf andere explosies en mortieraanvallen op de Groene Zone, waar onder andere de Amerikaanse ambassade is gevestigd.

De zwaarste van de kennelijk gecoördineerde aanslagen was die bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens zegslieden zou het dodental nog stijgen.

Wie verantwoordelijk is voor de jongste aanslagen is niet duidelijk. Voor het merendeel van de aanslagen die met name Bagdad en het gebied bij de Noord-Iraakse stad Mosul nog steeds dagelijks treffen, wordt Al-Qaeda-in-Irak verantwoordelijk geacht. Maar deze week toonden Amerikaanse en Iraakse commandanten in Noord-Irak zich juist bezorgd over toenemend geweld van de groep van Saddam Husseins vroegere tweede man, Izzat Ibrahim.

Verder maken veel Irakezen zich ongerust over het vertrek van de Amerikaanse gevechtstroepen uit de steden. Zij hebben minder vertrouwen in de Iraakse veiligheidsdiensten, die nu verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. (AP, AFP)