3 redenen om tv te kijken

1 Drama

American Beauty

Net5, 20.30-23.00u.

Alom bejubeld, met vijf Oscars bekroond filmdebuut van de Engelse theaterregisseur Mendes maakt – wrang en komisch – een pijnlijke boodschap verteerbaar voor een breed publiek: over het morele faillissement van het traditionele gezin en de materialistische schijnwereld van de suburbia. Terugblik op de laatste levensmaanden van een doorsneeman (Kevin Spacey) mondt uit in een serene oefening in spiritualiteit en een troostrijke verkenning van Zen-achtige schoonheid. (Sam Mendes, 1999)

2 quiz

De taalmeester

Ned.2, 20.50-21.30u.

Quiz voor iedereen die gek is op taalspelletjes. Schrijver/journalist Jan Kuitenbrouwer werkt mee als taalspecialist. Bekende Nederlanders, zoals Robert ten Brink, Toine van Peperstraten, Hanneke Groenteman en Susan Smit strijden om de eretitel van Taalmeester. Voorafgaand aan elke uitzending kan iedereen het spel zelf spelen via www.teleac.nl/taalmeester

3 docu

VPRO’s Import: The prisoner or: How I planned to kill Tony Blair

Ned.2, 23.35-00.30u.

Negen maanden lang zat Yunis Khatayer Abbas met zijn twee broers gevangen in de Abu Graib gevangenis in Irak, wegens vermeende samenzwering tegen Tony Blair. Die beschuldiging bleek ongegrond, maar een verontschuldiging over de gang van zaken of een spijtbetuiging kon er bij de vrijlating niet af. In deze documentaire vertelt Yunis wat hem is overkomen en Petra Epperlein verbeeldt de meest schokkende zaken middels cartoonanimatie.