Veiliginternetten.nl

Sinds kort bombardeert de overheid haar onderdanen met tv-reclames, radiospotjes en internetfilmpjes om te waarschuwen voor de privacygevaren van het digitale tijdperk. Kroonjuweel van de campagne: de nieuwe website veiliginternetten.nl. Daarop treffen de digileken onder ons adviezen als: ‘Check altijd het webadres voor je betaalt’. Goeie tip! Bestel nooit iets via ikgazometeenjecreditcardplunderen.com.

Nog een tip? ‘Ga altijd bewust met je persoonsgegevens om.’ Dat staat er echt. Ja, Balkenende en kompanen hebben wel lef. Of liever gezegd: enorme cojones. Zal ik het collectieve geheugen even opfrissen anders? Dit kabinet houdt bij met wie wij de afgelopen anderhalf jaar gebeld hebben en hoelang; registreert de kleur schaamhaar van onze kinderen en onze ‘stijl van opvoeden’ in een databank; wisselt onze aandoeningen en medicijnvoorschriften uit via een patiëntendossier; neemt onze vingerafdrukken af voor een nieuw paspoort; registreert met een chipkaart in welke bus of trein we zitten; gaat vanaf 2012 via satellieten bijhouden waar we met onze auto rijden; staat de politie toe willekeurige voorbijgangers ‘preventief’ te fouilleren – en gaat óns nu waarschuwen voor privacygevaren. Je moet maar durven.

Ergens stelt het natuurlijk wel gerust: ik wist niet dat privacy in Den Haag überhaupt een issue was. Herinnert u zich Yolanthe en Wesley nog? De eigenaar van de bewakingscamera die hen zoenend in een garage betrapte, verkocht de beelden doodleuk aan RTL Boulevard, die het tafereel tegen alle privacywetten in wereldkundig maakte. En wat deed onze premier? In plaats van schande te spreken en strengere wetgeving aan te kondigen, condoleerde hij Jan Smit via de sms. Het kan erger: Wouter Bos feliciteerde Wesley met zijn ‘doelpunt’.

Bij Albert Verlinde zal dat zeker goed gevallen zijn, maar van zulke ministers hoef ik geen adviezen over privacy. Bovendien, to add irony to insult: de site veiliginternetten.nl, gefinancierd door ons eigen ministerie van Justitie, blijkt ook nog eens zo lek als een mandje. Of moet ik zeggen: zo lek als een ov-chipkaart? Laat ik dus een welgemeende privacytip toevoegen aan de toch al onovertroffen adviezen van Vadertje Staat:

Vervroegde verkiezingen.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg