Ups en downs

‘Ga je een keer mee wat drinken?” De ober van mijn stamcafé kijkt me vol zelfvertrouwen aan. Verbaasd kijk ik terug. Dat is lang geleden, dat iemand me mee uit vroeg. Bijna tien jaar. Zolang als ik een relatie heb. Mijn ego is als een kind zo blij met deze onverwachte aandacht en dwingt me tot een resoluut „Ja, graag!” Mijn aanstaande date, een man van bijna vijftig met het syndroom van Down, knikt me tevreden toe en krabbelt zijn telefoonnummer op een briefje.

Waarom duurde het zo lang voordat een man me weer eens mee uit vroeg, vraag ik me de rest van de dag af. Zie ik er stukken minder appetijtelijk uit dan een decennium geleden? Staat er bezet op mijn voorhoofd? Ben ik onbenaderbaar? Waarom wil ik dit eigenlijk weten? Zit ik te wachten op een hevige flirt met een onbekende man? Ben ik bang dat het antwoord daarop ja is en durf ik me daarom alleen open te stellen voor mannen die geen enkele bedreiging vormen voor mijn monogame relatie? Is dat het?

Tja, dat deze man geen bedreiging vormt, is waar. De reden waarom hij mijn hart stal, is ook de reden waarom ik nooit verliefd op hem zal worden: hij is gepassioneerd fan van Linda de Mol. Hierin vinden we elkaar niet. Al was zij wel de aanstichter van onze kennismaking.

„Linda de Mol stapt op bij de TROS, wist u dat?” Zo maakten wij jaren geleden kennis met elkaar.

Een originelere en effectievere openingszin heb ik nooit gehoord.

Precies op tijd verschijnt mijn date een week later bij het café waar we hebben afgesproken. Uitgebreid vertelt hij me over zijn vriendin waarmee hij binnenkort naar Eurodisney gaat; en hoe leuk ze het samen hebben.

Dan stapt hij weer op de fiets: „Ik heb nog veel te doen. Ik moet nieuwe veters kopen. Bel me maar een keer op voor een nieuwe afspraak.”

En weg is hij.

Mijn ego hoeft zich geen enkele illusie te maken. Het is glashelder waarom deze man me mee uit vroeg. Ik vorm geen enkele bedreiging voor zijn monogame relatie.

Katja Teunissen

Ellen de Bruin hervat ‘De Theoriefabriek’ weer in de laatste week van september.