Trots op Nederland wil in raad Rotterdam

De PVV doet slechts beperkt mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart van het komende jaar, zo liet Geert Wilders afgelopen zaterdag weten. Wel in Almere en Den Haag, maar niet in Rotterdam, de stad waar de PVV bij de Europese verkiezingen 22 procent van de stemmen behaalde. Rita Verdonk doet wél mee in Rotterdam. En ze heeft er zin in, zo vertelde ze vanmorgen.

De partijleider van Trots op Nederland (TON) erkent dat het moeilijk is de juiste kandidaten te vinden. Maar ze vindt dat je mensen vertrouwen moet geven: „Politiek bedrijven is onmogelijk zonder gecalculeerde risico’s. En als mensen het vertrouwen toch beschamen, moet je handhaven. Dan geldt de regel: wegwezen. Simpel zat.”

Lijsttrekker van de partij in Rotterdam, zei een woordvoerder van TON gisteravond, is Sjef Siemons. Maar het bericht blijkt voorbarig. Vooralsnog is Siemons slechts een van de mensen die mogelijk op de lijst komen, aldus Verdonk: „Een kandidaat, meer niet.” Overal in het land zijn nu selectiecommissies kandidaten aan het zoeken. Zelf heeft ze daar weinig over te zeggen. Siemons zat eerder in de gemeenteraad, eerst voor Leefbaar Rotterdam en later als eenmansfractie. Dat hij uit Leefbaar stapte, brengt Verdonk niet aan het twijfelen over zijn politieke betrouwbaarheid: „Je kunt om allerlei redenen uit een partij stappen. Ik heb het zelf gedaan. Je kunt niet in het algemeen zeggen: politici die een eenmansfractie beginnen, zijn ongeleide projectielen. Of onbetrouwbaar.”

Verdonk aast in Rotterdam niet op verweesde PVV-stemmers, want TON verschilt volgens haar „wezenlijk” van de PVV. „Wij sluiten mensen niet bij voorbaat uit.” Ze stelt zich een strijd voor met Leefbaar Rotterdam. Moeilijk wordt dat zeker. Maar ook „leuk”. Verdonk: „Als politicus moet je altijd zin hebben in het gevecht.”