Tien ziekenhuisseries

1General Hospital (1963-). Langstlopende soap van Amerikaanse zender ABC. Speelt zich af in het fictieve Port Charles, New York, en beperkt zich allang niet meer alleen tot het ziekenhuis.

2St. Elsewhere (1982-1988). Amerikaanse dramaserie over de staf van het St. Eligius Hospital in Boston. De norse chirurg dr. Mark Craig werd gespeeld door William Daniels, die ook de stem was van auto Kitt in Knight Rider.

3Flying Doctors (1986-1991). Australische serie over de Royal Flying Doctors Service uit Coopers Crossing, die een hoop avonturen beleven in de outback.

4Medisch Centrum West (1988-1994). Romantiek en drama in het ziekenhuis, met een glansrol voor de evil internist Eric Koning (Rob van Hulst) en met Marc Klein Essink als het lekkere ding.

5ER (1994-2009). Volgt het leven van een groep dokters op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Chicago. Binnenkort zal de serie stoppen, na vijftien seizoenen. Voor de laatste aflevering keren oude personages terug, onder wie Doug Ross (gespeeld door George Clooney).

6Chicago Hope (1994-2000). Over de dokters in het fictieve privéziekenhuis Chicago Hope.

7House (2004-). Britse acteur Hugh Laurie is Dr. Gregory House, nors maar geniaal. Liefst vermijdt hij alle contact met zijn patiënten.

8Grey’s Anatomy (2005-). Volgt een groepje co-assistenten in Seattle Grace Hospital. Iedere aflevering heeft de naam van een liedje.

9Private Practice (2007-) is een spin-off van Grey’s Anatomy en volgt dr. Addison Montgomery (Kate Walsh), die Seattle verruilt voor een privékliniek in het zonniger LA.

10De Co-assistent (2007-). Nederlandse serie over co-assistent die worstelt met de balans tussen haar werk en privé. Naar het boek van Anne Hermans.

De rubriek ‘De Lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het coverartikel over de Amerikaanse gezondheidszorg.