Stripprijs voor Barbara Stok

Striptekenaar Barbara Stok (1970) heeft de Stripschapprijs gewonnen, de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor striptekenaars. Stok krijgt de prijs 26 september uitgereikt op de Stripdagen in Houten. Stok is de eerste vrouwelijke winnares van de prijs. Ze ontvangt hem voor haar hele oeuvre.

De jury prees Stok, die in 1996 met striptekenen begon, om haar humor en haar „lef om zich kwetsbaar op te stellen.” Stok maakt vaak strips over gebeurtenissen uit haar eigen leven. De serie Barbaraal, die Stok in 1996 in eigen beheer uitgaf, speelt zich af rondom poppodium Vera in Groningen. Stok is drummer van de band de Straaljagers, waarin ook haar echtgenoot speelt.

Ook in het album Op tour door Spanje tekende ze de belevenissen van haar band. Het album Je geld of je leven ging over haar burn-out. Het dit jaar verschenen album Dan maak je maar zin behandelt Stoks existentiële levensvragen sinds het overlijden van haar zwager. Stok heeft expres een rommelige tekenstijl. Ze genoot nooit een tekenopleiding, omdat ze bang was dat onhandige, dat haar stijl ‘eigen’ maakt, te verliezen.

Lees op nrc.nl/kunst een interview met Stok uit 2003.