Snelste vrouw ook uit Jamaica

Een dag nadat haar landgenoot Usain Bolt op fenomenale wijze de wereldtitel had gegrepen op de 100 meter, won gisteren de Jamaicaanse atlete Shelly-Ann Fraser bij de WK in Berlijn het koningsnummer bij de vrouwen. Ze dankte haar zege vooral aan een razendsnelle start. Op de finish hield de 22-jarige olympische kampioene op het nippertje (tweehonderdste van een seconde) haar landgenote Kerron Stewart achter zich. De Amerikaanse Carmelita Jeter won de bronzen medaille, twee andere Jamaicaanse atletes – vier van de acht finalistes kwamen uit Jamaica – vielen buiten de prijzen.

De Ethiopiër Kenenisa Bekele was gisteravond weer een klasse apart op de 10.000 meter. Sinds 2003 doet hij op die afstand mee en heeft hij nog geen wedstrijd verloren. In Berlijn prolongeerde de 27-jarige atleet zijn wereldtitel, in een tijd van 26.46,31 minuut. Zersenay Tadese uit Eritrea won de zilveren medaille, het brons was voor de Keniaan Moses Masai. In de slotronde liep Bekele schijnbaar eenvoudig weg bij Tadese.

De Nederlander Patrick van Luijk is vanmorgen in de eerste ronde van de 200 meter uitgeschakeld. De Nederlandse kampioen eindigde in zijn serie als vierde in 21,05 seconden. De eerste drie gingen rechtstreeks naar de kwartfinale. De tijd van Van Luijk was niet goed genoeg om bij de vijf ‘tijdsnelste’ verliezers over de negen series te behoren. Olympisch kampioen Bolt kwalificeerde zich vanochtend eenvoudig voor de volgende ronde. De Jamaicaanse wereldrecordhouder (19,30) won zijn serie in 20,70 seconden. De finale is donderdagavond, om 20.35 uur.

Voor Susan Kuijken en Adrienne Herzog is hun eerste WK na de eerste ronde voorbij. De Nederlandse atletes slaagden er vandaag in Berlijn op de 1.500 meter niet in de halve finales te halen. Discuswerper Erik Cadée miste met een worp van 60,64 meter de finale. (ANP)