Rusland pakt acht 'kapers' vrachtschip

De Russische marine heeft vanochtend op een onbekende plek acht mannen opgepakt die verdacht worden van het kapen van het schip Arctic Sea. Dat gebeurde nadat het vrachtschip gisteren was teruggevonden 470 kilometer voor de Kaapverdische kust.

De bemanning van de Arctic Sea, vijftien Russische zeelui, was volgens het Russische ministerie van Defensie „gezond en wel”. Ze werden door de Russische marine verhoord over de merkwaardige verdwijning die maritieme experts twee weken lang voor een raadsel stelde.

De Arctic Sea, eigendom van een Fins-Russische reder en varend onder Maltese vlag, vertrok op 23 april uit Finland richting Algerije met officieel een lading hout van 1,3 miljoen euro aan boord. Op 30 juli kreeg de Zweedse politie bericht dat al op 24 juli gemaskerde mannen aan boord waren gekomen. De bemanning werd vastgebonden en geslagen, de overvallers zouden hebben gezegd dat ze op zoek waren naar drugs.

Daarna zouden de overvallers het schip hebben gedwongen van koers te veranderen en het navigatiesysteem uit te schakelen, aldus de Russische minister van Defensie Anatoli Serdjoekov vanochtend. De kapers zouden slechts twaalf uur aan boord zijn geweest.

Op 30 juli werd de Arctic Sea voor het laatst op de radar gesignaleerd ter hoogte van het Franse Brest. Gisteren werd het teruggevonden 470 kilometer voor de Kaapverdische kust. De Russische marine was sinds vorige week woensdag intensief op zoek naar het schip. Rusland kreeg hierbij assistentie van de NAVO, die over computer- en radarsystemen beschikt om schepen te volgen. De Russische ambassadeur bij de NAVO zei vanochtend dat eerder misleidende informatie was verspreid om de zoektocht niet in gevaar te brengen.

Over de ware toedracht van de kaping is nog steeds niet bekend. De Russische marine maakte alleen bekend dat de acht verdachten – vier Russen, twee Letten en twee Esten – werden overmeesterd zonder een schot te lossen. Dat gebeurde door hetzelfde marineschip dat de Arctic Sea terugvond.

Over hun motief om de Arctic Sea te overvallen is niets bekend. Op maritieme blogs en in Russische media circuleren allerhande geruchten, gaande van drugssmokkel, een afrekening tussen zakenlui of maffiabendes tot een geheime lading, die uit wapens of nucleair materiaal zou kunnen bestaan. Waarom de overval zo laat werd gemeld blijft onduidelijk. (AP, AFP)