Rotterdam betreurt dat PVV niet meedoet

Geert Wilders laat de „PVV-stad pur sang” Rotterdam aan zich voorbij gaan bij de gemeenteverkiezingen. „Jammer, want ze kunnen sterke oppositie hier wel gebruiken.”

Geert Wilders? Prima kerel. „Had mijn stem zeker gekregen hier in Rotterdam.” Hannes de Graaf – kaal hoofd, gespierd bovenlijf – staat met de armen over elkaar geslagen voor tattooshop Tat2Niek in de deelgemeente Overschie. Zijn vrouw is „binnen net onder handen genomen”, vandaar. Als buschauffeur zegt hij „als geen ander” te weten wat er speelt en leeft in Rotterdam. „Dat de integratie faalt, zie ik dagelijks op de bus.”

Een „sterke leider” zou de tweede stad van Nederland (587.000 inwoners) dan ook goed kunnen gebruiken, meent De Graaf (46). Maar Wilders’ PVV doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ook al is Rotterdam „een PVV-stad pur sang”, zoals de partijleider eerder zei. De Graaf heeft begrip voor Wilders’ beslissing. „Het afbreukrisico is te groot.” Toch zegt hij op 3 maart 2010 te gaan stemmen. Al is dat niet automatisch op de lokale geestverwanten van de PVV: Rotterdamse grootste oppositiepartij Leefbaar. De Graaf, lachend: „Daar moet Dries nog wel wat rondjes voor weggeven.’’ Dries staat voor Dries Mosch, raadslid namens Leefbaar Rotterdam en alom bekend in Overschie.

In deze noordelijke deelgemeente (16.000 inwoners) pal aan de A13 behaalde Wilders 30 procent van de stemmen bij de Europese verkiezingen in juni. Over de gehele stad (47,5 procent migranten) scoorde hij 22 procent. Vertaald naar de gemeenteraadsverkiezingen zou de PVV de grootste partij zijn geworden. Begin dit jaar kwam Wilders twee keer poolshoogte nemen in Rotterdam. Eén keer in de raadszaal, tijdens een debat over jongeren die kwetsende spreekkoren (‘Hamas, Hamas, alle joden aan het gas’) hadden laten horen tijdens een anti-Israëlbetoging. En één keer om zich op de hoogte stellen van de veiligheidsaanpak in een van de vele achterstandswijken.

Fabian Dasburg (41) stemt al jaren niet. Toch zegt de rapper van Surinaamse afkomst („Mijn politieke mening geef ik via mijn muziek”) de afmelding van Wilders te betreuren. „Leefbaar is niet sterk genoeg om een vuist te kunnen maken.” Het huidige stadsbestuur (PvdA, CDA en GroenLinks) heeft volgens de oud-militair bovendien tegenwicht nodig. Hij wijst op „die grappenmaker van een Ramadan”, de omstreden moslimfilosoof die als integratieadviseur is verbonden aan de gemeente. „Zolang ze die man in het zadel houden, kan ik die mensen op het stadhuis niet serieus nemen.”

Verderop in de stad, op de 1e Middellandstraat vlakbij de deelgemeente Delfshaven, valt vooral de desinteresse op. Onafhankelijk van elkaar halen vijf jongeren, allen van Nederlands-Marokkaanse komaf, de schouders op, zodra de naam Wilders valt. „Boeit me niet”, zegt de een. „Het zal wel, ik volg het niet, ze doen hun best maar”, zegt een ander. Een oudere CDA-stemmer op een scootmobiel weigert zijn naam prijs te geven, maar heeft wel een mening. „Vooral Leefbaar en de VVD zullen profiteren van Wilders’ afwezigheid”, voorspelt hij. Met Rita Verdonk houdt hij geen rekening. „Als Wilders geen capabele mensen kan vinden, dan zij ook niet.”

Datzelfde geluid valt te horen op het terras van café De Vijgeboom aan de Oude Binnenweg in het stadscentrum. Stamgast John Lodders (73) had zijn stem „dolgraag” aan Wilders gegeven. „Rotterdam is gebaat bij duidelijkheid.” Hij koestert de stille hoop dat de PVV-leider binnenkort alsnog op zijn besluit terugkomt. „Wel in Almere meedoen en hier niet? Een stad met zoveel ontspoorde buitenlanders past hem beter dan dat samengeraapte zootje uit Amsterdam, daar in de polder.”

Lodders’ tafelgenoot Joep Janssens, oud-fractievoorzitter van de CDA in de Rotterdamse Centrumraad, deelt die mening. Hij benadrukt niet zozeer vóór Wilders te zijn als wel vóór vooruitgang. „Vers bloed brengt leven in de brouwerij. Dat hebben we in 2002 ook gezien met de komst van Leefbaar. Deze stad staat een beetje stil, terwijl bewoners het gevoel hebben consequent genegeerd te worden, zeker bij al die megalomane bouwprojecten.”