Ronde zonder McEwen

Wielrenner Robbie McEwen heeft zich gisteren afgemeld voor de Eneco Tour, de rittenkoers uit de ProTour door België en Nederland, die vanmiddag met een 4,4 kilometer lange proloog is begonnen in Rotterdam. De Australische sprinter heeft volgens ploegleider Bart Leysen van Katjoesja te veel last van zijn knie om de etappekoers aan te kunnen.

De artsen hebben de routinier, die in het voorjaar bij de Ronde van België hard onderuit ging en onder meer zijn linkerscheenbeen brak, verteld dat hij een risico van blijvende schade neemt door nu al zijn rentree te maken.

Ook de ploeg Garmin verscheen gehavend aan de start van de proloog in Rotterdam. Valpartijen in de Vattenfall Classic afgelopen zondag in Hamburg zijn daarvan de oorzaak. Het belangrijkste slachtoffer was Martijn Maaskant (knieblessure) en ook zijn Amerikaanse ploeggenoot Christian Vandevelde bleek niet fit. Huub Duijn en Ricardo van der Velde zijn hun vervangers.

Gisterochtend zegde Kenny van Hummel al af. De renner van Skil-Shimano is niet voldoende hersteld van de knieblessure die hij in de Tour opliep.

De proloog in Rotterdam ging van start op de plaats waar volgend jaar de Ronde van Frankrijk begint. De voormalige Ronde van Nederland speelt zich vooral op Belgisch grondgebied af en eindigt volgende week dinsdag met een tijdrit in Amersfoort. (ANP)